Jobbar gärna när andra sover

Nattsköterskan Walter Griedl trivs med nattskift. Många andra avskräcks av hälsoriskerna och påverkan på det sociala livet. Nattarbete passar inte alla, men det finns knep för att klara av det bättre.

Sjuksköterskan Walter Griedl jobbar enbart natt.

Sjuksköterskan Walter Griedl jobbar enbart natt.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2011-02-07 11:00

I mer än femton år har Walter Griedl arbetat natt som sjuksköterska, på kirurgen på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Passet börjar klockan nio på kvällen och slutar sju på morgonen. Nätterna igenom är det full rusch med att förbereda patienter inför operation, sköta om nyopererade och ta emot nya patienter.

Någon längre rast blir det sällan och det tycker Walter Griedl är bra. Håller han i gång hinner han inte känna efter om han är trött. Klockan tre–fyra är annars den jobbigaste tiden.

Det var en tillfällighet att Walter Griedl började arbeta nattskift, men ingen slump att han fortsatte. Det passar honom.
– De som försöker jobba natt antingen stannar eller försvinner. De som inte kan sova på dagtid är tvungna att sluta, säger han.
Själv har han aldrig haft några problem med att sova på dagen, inte ens när barnen bodde hemma.

När Walter Griedl kommer hem efter ett nattskift äter han en rejäl frukost. Sedan sover han från åtta till två, ibland längre. Han sover eller vilar någon timme senare på eftermiddagen också. Klockan sex äter han middag i lugn och ro med sin fru och innan han går till Akademiska behöver han tid att vila och varva ner. Under arbetsperioder blir det inte så mycket gjort, konstaterar han.

Att sova på dagen ger inte så mycket vila tycker han. Efteråt känner han sig seg. Med åren har det blivit jobbigare. Nu har han fyllt 63 år och märker att det tar längre tid att återhämta sig efter ett arbetspass.
– Det är stor skillnad. Det känns betydligt mycket tyngre och sliter ordentligt. Det tar ett dygn innan jag känner mig pigg igen.

Han är medveten om att hälsan kan påverkas negativt av nattarbete.
– Jag trivs bra med att jobba så här och tar risken. Sedan försöker jag leva något så när hälsosamt, säger han.

Walter Griedl ser flera nackdelar med nattskift.
– Det sociala främjas inte direkt. Jag har fått tacka nej till många inbjudningar.

Han kan önska lediga schemadagar om han vet långt i förväg att han vill göra något speciellt. Och kollegerna försöker alltid ställa upp och byta pass med varandra om det är något viktigt.

Kamratandan och samarbetet med kollegerna är det som gör att Walter Griedl trivs så bra. Han vill fortsätta med nattskiften, men tycker att det känns rätt skönt att pensioneringen närmar sig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om