Jobbar för att främja ungas perspektiv i politiken

Under tre veckor samverkar ungdomar med Region Uppsala för att inkludera ungas perspektiv i politiken: "Fler har insett att politik kan vara något för mig."

I lokalerna för Barnombudet i Uppsala län, sitter några av ungdomarna som jobbar som regionutvecklare. Från vänster, Naseem Al Halabi, 17 år, Martin Nyberg, 17 år, Rajaa Abu Hajaj, 17 år, och Matilda Borg, 16 år.

I lokalerna för Barnombudet i Uppsala län, sitter några av ungdomarna som jobbar som regionutvecklare. Från vänster, Naseem Al Halabi, 17 år, Martin Nyberg, 17 år, Rajaa Abu Hajaj, 17 år, och Matilda Borg, 16 år.

Foto: Beata Wallsten

Uppsala2021-07-04 15:09

– Att jobba så här bidrar till att unga får sin röst hörd, utan att de i princip vet om det, säger Martin Nyberg, 17 år, en av ungdomarna som arbetar med Region Uppsala under sommaren.

För andra sommaren i rad kan unga jobba som regionutvecklare, i samarbete med Region Uppsala och Barnombudet i Uppsala län. 

Arbetet under de fyra jobbveckorna utgår från Region Uppsalas befolkningsenkät som genomförs i skolor vartannat år, Liv och hälsa ung. Elever i årskurs 7, 9 och årskurs 2 i gymnasiet blir tillfrågade om hälsa, skoltrivsel, trygghet och framtidsfrågor. 

– Vi har frågat ungdomar mellan 13 till 18 år om hur trygga de känner sig i skolan och i samhället. Sedan ska vi sammanställa intervjuerna och enkäterna till en rapport och också göra filmer som vi ska presentera för regionen, säger Rajaa Abu Hajaj, 17 år.

Responsen från de intervjuade ungdomarna har handlat om liknande ämnen.

– Många har svarat att de vill ha fler lampor utomhus och fler poliser, som är ute. Ett flertal har också nämnt att de vill ha fler stödlärare eller extraresurser, säger Matilda Borg, 16 år. 

Elenor Söderberg, regionutvecklarnas handledare, säger att i och med att de unga får jobba med politiska frågor så har kunskapen kring politik ökat. Särskilt medvetenheten om barn och ungas rättigheter.

– Första veckan pratade vi om barnkonventionen och det var många som inte visste vad den innebär. Barnkonventionen är en svensk lag som skyddar deras rätt att säga vad de tycker. Jag skulle säga att fler har insett att politik kan vara något för mig också. Samtidigt finns det fortfarande ett stort avstånd för de unga till politiken, särskilt för dem som inte har haft intresset innan, säger Elenor Söderberg. 

Från Region Uppsalas håll är regionutvecklarnas arbete jätteviktigt för att inkludera unga i samhällsprocessen och skapa dialog, enligt Martina Melander, ansvarig för sommarjobbarna och processledare för regional utveckling inom området social hållbarhet.

Tanken är att en liknande samverkan ska fortsätta även efter sommaren. 

– Unga är invånare precis som vi andra. Ungdomsperspektivet är jätteviktigt att få ta del av, från var de befinner sig idag men samtidigt är de också framtiden. Ungdomar har inte rösträtt så då är det viktigt att vara lyhörd och lyssna på deras åsikter, säger Martina Melander.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!