Jobbar för 61 kronor i timmen

Uppsala kommun erbjuder låga sommarjobbslöner, enligt SSU:s undersökning. Håbo kommun ligger också långt ner på listan, som visar på stora skillnader kommuner emellan.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2015-08-06 12:00

Det är Sveriges Socialdemokratiska ungdomsförbund (SSU) som har genomfört undersökningen. Av de 138 kommuner som har svarat, har Uppsala kommun den näst lägsta lönen för 18-åriga sommarjobbare, på 61 kronor i timmen. I jämförelse erbjuder kommunerna som toppar listan en timlön på 130 till 106 kronor. Samma skillnad gäller löner vid feriepraktik, och även där ligger Uppsala och Håbo långt bakom kommunerna i topp.

Henrik Jansson är avdelningschef på Uppsala kommuns arbetsmarknadsförvaltning. Han poängterar att de flesta 18-åringar som sommarjobbar inom kommunen har lön utifrån kollektivavtal.

– En majoritet av sommarjobbarna över 18 år har jobb hos privata arbetsgivare inom satsningen 'Unga jobbar i Uppsala', säger Henrik Jansson.

Satsningen innebär att gymnasieungdomar har kunnat söka feriearbete hos arbetsgivare som betalar hälften av lönen, och sedan betalar kommunen resten. Dessa ungdomar har en högre lön än vad som framgår i undersökningen.

– Sedan finns det feriepraktikanter som tjänar 61 kronor i timmen. Det gäller ungdomar som har det extra svårt att få sommarjobb eller de som läser språkintroduktion på gymnasiet.

Tycker du 61 kronor är en rimlig timlön för feriepraktik?

– Det är svårt att värdera det, jag har inte hunnit jämföra lönenivån med andra kommuner. Men det är ju också en fråga om hur många man vill få ut i arbete.

John Haglöw är 18 år och sommarjobbar på ett äldreboende i Uppsala. Han tillhör den grupp sommarjobbare med högre timlön inom 'Unga jobbar i Uppsala', men har vänner som tjänar 61 kronor i timmen.

– Det är för lågt. Skulle lönen vara högre skulle flera vara motiverade att söka sommarjobb, säger han och tillägger:

– Lönen borde ligga på i alla fall 80 kronor i timmen.

Håbo kommun har enligt undersökningen fjärde lägsta lönen för sommarjobbande 18-åringar, på 64 kronor i timmen. Men där menar Jonatan Wizén på Håbo kommuns personalavdelning att det har skett ett missförstånd i undersökningen.

– Vi har några 18-åringar som på grund av speciella skäl har feriepraktik hos oss. Vi har inga 18-åriga sommarjobbare, det vill säga visstidsanställda som vikarierar, som tjänar 64 kronor i timmen, säger Jonatan Wizén.

Enligt honom erbjuds 18-åringar som har visstidsanställningar över sommaren mellan 105 till 115 kronor i timmen. Han berättar att kommunens feriepraktik främst riktar sig till 16-åringar och rör sig om arbetsmarknadsåtgärder på två veckor.

– Därför blir jag tveksam att det här stämmer. Det finns en åtskillnad mellan feriepraktik och sommarjobb.

Samtidigt är feriepraktiklönen på 64 kronor i timmen låg, i jämförelse med kommunerna som enligt undersökningen erbjuder feriepraktikanter mellan 110 och 80 kronor i timmen.

– När det gäller feriepraktiklön fattas beslut om lönenivåerna i kommunens ledningsgrupp. Kommunen tittade över lönen i våras, men valde att ligga kvar på samma nivå efter att bland annat ha gjort en jämförelse med övriga kommuner i länet. Lönen kommer förmodligen höjas i nästa år. SSU:s rapport ger ett ökat incitament att se över lönenivåerna, vilket är bra.

I undersökningen framgår även vilka kommuner som erbjuder flest antal sommarjobbsplatser. Där kan en motsatt trend utläsas för Uppsala kommun, som med 1748 platser erbjuder näst mest sommarjobb i landet.

Här kan du läsa läsa SSU:s rapport

Fakta

SSU:s sommarjobbsundersökning

Undersökningen består av en enkät som har skickats ut till Sveriges samtliga 290 primärkommuner. Av dessa har 138 besvarat enkäten, vilket motsvarar en svarsfrekvens på 48 procent.

Lön 18-åriga feriepraktikanter

Högst: Vingåker kommun, 110 kr/tim.

Uppsala kommun: 61 kr/tim

Håbo kommun: 64 kr/tim

Enköping- och Knivsta kommun kvalar in på listan med höga löner för feriepraktikanter, 85 respektive 81 kr/tim.

Sommarjobb

Innebär att den anställda ersätter en semesterledig eller utför säsongsbetonat arbete såsom trädgårdsskötsel. En sådan anställning styrs av lag och kollektivavtal.

Feriepraktik

En arbetsmarknadsåtgärd där den anställda inte ersätter ordinarie personal. Pågår oftast under en två- eller treveckorsperiod och handleds utifrån en utbildningsplan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!