Den aktuella mannen har varit sjukskriven på heltid sedan år 2000 för en skada i rörelseorganen. Men när myndigheterna gjorde tillsyn vid en krog i Uppsala utpekades han som chef av personalen.
Så har varit fallet vid kontroller på restaurangen som kommunen, polisen och Skatteverket genomfört under åren 2011, 2012, 2014 samt 2015.
Enligt mannen har personalen bara skojat när de hänvisat till honom som ansvarig.
Mannens insats på krogen har varit så framträdande att Skatteverket tagit ut en straffavgift på 2 000 kronor för att han inte varit inskriven i personalliggaren. Hans förklaring till att han inte varit inskriven i liggaren är att han har skyddad identitet.
När Försäkringskassan ifrågasatt sjukskrivningen har mannen uppgett att han inte tagit ut någon lön för tiden han befunnit sig på restaurangen. Han har bara vistats där då och då för att behålla sina sociala kontakter.
Men Försäkringskassan har bedömt att han har en 25-procentig arbetsförmåga och i februari 2016 reducerades hans sjukersättning med en fjärdedel. Huruvida mannen är återbetalningsskyldig framgår inte av de handlingar som är offentliga i ärendet.
Den utpekade mannen har överklagat Försäkringskassans beslut och hänvisar till att hans problem med rörelseorganen kvarstår. Enligt ett intyg från mannens läkare är det osannolikt att han klarar av restaurangarbete och själv betecknar han sin arbetsförmåga som obefintlig.
Förvaltningsrätten konstaterar att anteckningar som polisen fått fram visar att mannen under minst tre år gjort en mängd uttag från restaurangens kassor.
Detta sammantaget med den övriga utredningen styrker att han "har en arbetsförmåga som han antogs sakna när han beviljades sjukersättning".
Därmed var det rätt av Försäkringskassan att minska hans sjukersättning med en fjärdedel, fastslår domstolen.
Trots att det redan 2011 framkom uppgifter om att mannen arbetade som restaurangchef dröjde det ända till 2016 innan hans sjukpenning minskades.
Enligt Thomas Falk, talesperson för Försäkringskassans kontrollverksamhet, drog ärendet ut på tiden för att det har varit svårt att få fram bevis som skulle hålla vid en rättslig prövning.
– Det krävs mycket för att sänka en persons sjukersättning. Det kan anses stötande att någon kan arbeta trots sjukskrivning. Men vid ärenden som gäller personers försörjning måste det vara högt ställda krav på rättssäkerheten, säger Thomas Falk.