Jobbade för 17 kronor i timmen
Provisionslöner, svårsålda produkter och obegränsade arbetstider. Det är verkligheten för de ungdomar som arbetar på telemarketingföretaget Din K Collection i Uppsala. Ulf Solhall på fackförbundet Unionen kallar företagets villkor förkastliga.
20-åriga Lisa Ramquist tjänade 1000 kronor på en och en halv vecka.
Foto:
På Din K Collection får alla som vill börja arbeta på företaget en provanställning på två veckor. Under den perioden utgår endast provisionsbaserad lön. De anställda får 30 kronor per sålt kalsong - eller strumpabonnemang. Företaget räknar med att de säljer i snitt tre paket i timmen.
- Det är jättesvårt att sälja de här produkterna. I dag är många anslutna till nix-registret och de som svarade när jag ringde slängde oftast bara på luren när jag hade presenterat mig. Jag sålde max ett abonnemang i timmen, säger Lisa Ramquist.
Det betyder en timlön på 30 kronor.
När provanställningsperioden är över erbjuds den anställde en timanställning - om den varit en framgångsrik försäljare. Problemet är att timersättningen endast utgår om man sålt minst tre strump- eller kalsongpaket i timmen. Gör man inte det får man endast provisionsbaserad lön. Den har i sin tur sjunkit till mellan tio och tjugo kronor per paket för de timanställda.
- Man kan inte leva på de här lönerna. Jag tjänade 1 000 kronor under den en och en halv vecka som jag arbetade. Det är en snittlön på 17 kronor i timmen, säger Lisa Ramquist.
De som arbetar på Din K Collection har möjlighet att bestämma själv hur mycket de vill arbeta, lokalerna är öppna mellan nio på morgonen och åtta på kvällen. Inget hindrar alltså att personalen arbetar elva timmar per dag.
- Jag upplevde att Din K Collection hade en enorm personalomsättning. Det var nya människor där hela tiden, och de flesta provjobbade. Under den två dagar långa utbildningen jag fick gå, fick jag lära mig säljteknik av folk som fortfarande provjobbade, berättar Lisa Ramquist.
Hon berättar att de anställda ofta tog till fula knep för att få produkterna sålda. De sade exempelvis att kalsongpaketen var gratis - och nämnde aldrig att ett abonnemang på kalsonger skulle följa ordern.
- Folk var tvungna att göra så för att få ihop till en lön de kunde klara sig någorlunda på, säger hon.
Din K Collections vd Amir Haji Ramezani, menar dock att uppgifterna om företagets arbetsvillkor och löner inte stämmer. Bland annat menar hon att de anställda har en grundlön - även då de provjobbar.
- Vi införde det för någon vecka sedan, säger hon.
Amir Haji Ramezani medger dock att de anställdas timlön utgår om de inte säljer tillräckligt bra.
- Men det är aldrig några problem, alla säljer mycket. Minst fem paket i timmen, det är oerhört lättsålda produkter vi erbjuder våra kunder.
Vad säger du om uppgiften att en del av företagets anställda tar till fula knep för att få produkterna sålda?
- Det gör de inte, det skulle våra säljcoacher ha märkt i så fall. Skulle de göra det, bryter de mot kontraktet och då får de inte jobba kvar.
1 000 kronor för 60 timmars arbete, är det ok?
- Nej, det kan inte stämma. Jag ska undersöka om något kan vara fel med tidrapporterna. Jag vill inte att någon som jobbat här ska vara missnöjd.
Men, när UNT ringer upp Din K Collection och utger sig för att vara en tjugoårig tjej som söker arbete på företaget visar det sig att Amir Haji Ramezanis uppgifter inte stämmer fullt ut. Företagets rekryteringsansvarig berättar - precis som Lisa Ramquist - att jag kommer att jobba på provision de två första veckorna, och att timlönen först införs efter två veckor. Då gäller det dock att sälja tre paket i timmen för att få ut arvodet. Men det är inga problem, det gör alla. Om man får arbeta hur mycket man vill? Självklart.
Ulf Solhall på fackförbundet Unionen är mycket kritisk till hur Din K Collection behandlar sin personal.
- För det första ska ungdomarna naturligtvis ha en grundlön för att kunna säkra sin inkomst. Det är helt oacceptabelt av ett företag att bara ge sina anställda provisionslön, säger han.
För en tjugoåring bör timlönen som lägst ligga på 87 kronor i timmen. Det motsvarar en månadsinkomst på 14 300 kronor.
- Det är inget i lagen som förbjuder ungdomarna att arbeta elva timmar om dagen, men de kan inte göra det fem dagar i veckan, då bryter det mot arbetstidslagen. Moraliskt är det dock fel att utnyttja ungdomarnas arbetskraft på det här sättet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!