Jobb med goda utsikter

En schyst utsikt på jobbet kan vara både inspirerande och svindlande. City har kollat in några av stans mest spektakulära arbetsplatser.

Allstar.

Allstar.

Foto: Fredrik Johansson

Uppsala2012-10-05 08:56

Uppsala Konsert och Kongress är en av Uppsalas mest populära utsiktsplatser, eftersom den sjätte våningen är både lättillgänglig, med generösa öppettider, och dessutom erbjuder utsikt i alla väderstreck. Mille Söderberg är hovmästare i konserthusets restaurang och har blivit lite bortskämd med den fina utsikten.
– I början var jag väldigt fascinerad, men efter att ha arbetat här i 4-5 år har man blivit lite hemmablind. Men man blir ju påmind av gästerna som ofta kommenterar utsikten och frågar om var saker och ting ligger, säger Mille Söderberg.

För egen del jobbar Mille på sjätte våningen när det är konserter eller konferenser och det är öppet i baren eller i kaféet. Då är det full fart och alla vill beställa fort, men många tar sig upp för rulltrapporna bara för utsiktens skull. Faktum är att sjätte våningen i konserthuset har blivit en så pass populär utsiktsplats att jobbet ibland mer liknar turistvärdskap än bartender eller kafébiträde.
– Alla som jobbar här har fått en guidad tur. Dels om huset, men också väldigt mycket Uppsalahistoria för att kunna svara på alla frågor som gästerna har, berättar Mille Söderberg.

Men det är ju inte alla som njuter av höjderna i huset.
– Det är ju inte så bra om man är höjdrädd. Det har hänt att jag har fått leda in folk som har svindel till konserterna, för att de måste stirra ner i golvet hela tiden för att ens våga sig in. Men de flesta gillar ju möjligheten att se ut över stan i alla tänkbara väderstreck, säger Mille Söderberg och passar på att dela med sig av ett tips.
– Ytterligare en våning upp ligger en damtoalett där utsikten över Domkyrkan och Slottet faktiskt är ännu bättre. Men dit får ju inte alla gå, säger hon.

… Och på tal om slottet. Högst upp i det södra tornet finns Uppsalas högst belägna kontor. Det är kommunikationsbyrån Södra Tornet som har lagt vantarna på lokalen och här jobbar projektledaren Ebba Burman i ett öppet kontorslandskap tillsammans med fyra andra.
– Dels ligger det ju i ett slott, vilket känns lite speciellt och ärofyllt i sig. Och det är klart att man dagligen slås över vilken utsikt man jobbar med också.
Kollegan Jonas Pertoft fyller i.
– Häromdagen när jag satt och jobbade gled det förbi en luftballong. Det är då man inser att man jobbar rätt högt upp, säger han och drar snabbt fram telefonen för att visa bilden på när utsikten tillfälligt täcks av ballongen.

Lokalen är halvcirkelformad och det finns fönster i tre riktningar. Utsikten ner mot stan ger verkligen en ny infallsvinkel på Uppsala.
– Ja, man får lite nya perspektiv på hur Uppsala ser ut. Har du exempelvis tänkt på hur platt det ändå är? frågar Ebba Burman.
Men även om det kan vara inspirerande att kunna stå och se ut över staden från sitt kontor kan det ju vara lite jobbigt att ta sig dit.
– Man måste ju se positivt på det där och tänka att det är motion. Men det är klart att det kan ta emot att slita uppför backen efter ett lunchmöte. Men å andra sidan går det ju snabbt på vägen ner, säger Ebba Burman.

Det är inte bara vyn över Uppsala som gör lokalen speciell. Den andas historia, och tornet har varit både vattentorn och fängelse. Och innan Kommunikationsbyrån tog över även det översta planet var här en ateljé för krokimålning.
– Vi har faktiskt kvar ”Modell”-skylten på toaletten som fungerade som omklädningsrum, som en lite rolig grej, säger Ebba Burman.

På andra sidan centrum håller NCC på att bygga ett åtta våningar högt bostadshus i Gränby Backe. Hissen knarrar och gnäller när kranföraren Billy Engstrand är på väg upp i till sin arbetsplats, 35 meter upp i luften.
Det är trångt mellan bjälkarna som omgärdar den smala stegen in till styrhytten, men Billy Engstrand rör sig vant på de små plattformarna, medan Citys reporter skakar lätt i benen efter misstaget att titta ner.
– Jag har jobbat med det här i 32 år så jag tänker inte direkt på höjden längre. Men man ska ju verkligen ha respekt för att det är en bit upp, säger Billy Engstrand.

Och det märks tydligt att höjdrädsla är ett ickeproblem när fördelar och nackdelar med jobbet kommer på tal.
– Det är ju mycket press eftersom bygget kan bli stillastående om jag inte lyfter allt på plats i tid. Men de dagar som det är dåligt väder sitter jag ju i alla fall inomhus till skillnad från de andra, säger Billy Engstrand.

Inifrån styrhytten är det mest utsikt rakt fram men ute på själva kranen har man en magnifik överblick över Uppsala med raka spåret in till Carolina Rediviva med Slottet och Domkyrkan på vardera sida.
– Just den här byggplatsen har ett rätt bra läge. Åt ena hållet ser du hela stan, men sen åt andra hållet blir det ju landsbyggd direkt. Det är bara att välja när man får tid över att kika lite, säger Billy Engstrand.

Men det dröjer inte länge innan han kommer på en ny nackdel med att vara kranförare.
– Akta var du sätter händer och fötter för allt fågelbajs här uppe. De där kajorna är ju överallt!
Det är onödig uppmaning, även om min försiktighet snarare beror på att vi står på ett galler 35 meter upp i luften.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om