JO-kritik för långsam våldtäktsutredning
Polisen i Uppsala och åklagarmyndigheten i Västerås kritiseras av JO för långa handläggningstider. I ett våldtäktsärende gick det månader innan de drabbade förhördes.Oacceptabelt, skriver JO i ett beslut.
Följande månad gav åklagare order om att gärningsmannens identitet skulle utredas. Ytterligare två månader senare fick åklagaren in ett protokoll över förhörs med de drabbade. Därefter fanns inga anteckningar om att något gjorts i fallet.
JO, som granskat Uppsalapolisen och åklagarmyndigheten i Västerås, skriver att ärendet "präglas av en brist på snabbhet och effektivitet som inte är acceptabel".
Ett annat fall gäller en anmälan om misshandel av fyra barn som gjordes i november 2000. En person angavs som skäligen misstänkt.
Två månader senare fick åklagaren in ett förhörsprotokoll från polisen. En ny anmälan mot samma gärningsman kom in gällande även våldtäkt.
Polisen fick påminnelser att jobba med fallet i maj följande år liksom i oktober. Ytterligare ett år senare fick polisen påminnelser i september, oktober och december.
I januari 2003, då över två år passerat sedan anmälningsdatumet, kom det fram att ett förhörsprotokoll inte gick att hitta och att den misstänkte därför skulle höras på nytt.
I 13 ärenden där den målsägande var under 18 år har enligt JO den lagstadgade tidsgränsen för handläggningen överskridits.
JO uppger sig vara medveten om att arbetssituationen vid de båda myndigheterna är ansträngd. Men handläggningstiderna är så långa att varken åklagare eller polisen kan undgå kritik.
JO noterar "med tillfredsställelse" att både polis och åklagare vidtagit åtgärder vilket verkar ha lett till att situationen förbättrats.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!