Jenny ska locka unga till jordbruket
Hon är mycket fäst vid sina kor och vill gärna bli personlig tränare. Men framför allt vill hon inspirera unga att söka sig till jordbruket. Jenny Höglund från Lagga tar nu plats i LRF Ungdomens styrelse.
Med en välkomnande gest bjuder hon in oss i det allra heligaste. De är 100 till antalet, de flesta av den vanliga rödbruna rasen. Några glor vänligt på oss medan en annan passar på att göra en tjuren Ferdinand (tunga upp mot armhålan) från sidan.
— De som är i sin här borta, högproducerande till vänster. Mer foder där, förklarar hon.
Vi går vidare in till de nya kalvarna. En två dagar gammal tjurklav står på stadiga ben och tittar uppfordrande på sin mamma. Eller kanske på hennes stinna juver.
— Rosa har kalkbrist efter kalvningen. Veterinären har redan varit här tre gånger.
Rosa, en av tre i besättningen med det vanliga konamnet. Jenny, en av tre anställda på gården i Husby-Långhundra. De ser på varandra. Pussar, kramar, ett viskande samtal. Det är den typen av kärlek och tillit som bara uppstår mellan människa och husdjur.
Slutar med korna
Men säg det som varar. Ägaren ska sluta med mjölkkor till hösten, spekulanter har redan varit och tittat på djuren. En sorg inför slutet på gemenskapen, men någon tillvaro av sysslolöshet väntar inte för Jenny Höglund.
Hon har sin egen lagård i anslutning till föräldragården i Lagga. Sju, åtta köttdjur och hästar. Hon är styrketräningsinstruktör på Kraftkällan, något som hon kan utveckla ytterligare.
— Kanske jobba som personlig tränare, kanske ett gym på landet så småningom.
Och så har hon sitt nya uppdrag, som styrelseledamot i LRF-ungdomen. Hon vet inte riktigt hur mycket tid det kommer att ta, men att det blir att göra står klart med tanke på hennes målsättning med uppdraget.
— Det viktigaste är att inspirera unga att söka sig till lantbruket, att trygga framtiden för den här branschen.
Fler till lantbruksgymnasiet
En svår uppgift kan tyckas. Tanken går till tonåringar framfördatorn å ena sidan, de 23—24-timmarshelger med djuren hon berättat om å den andra.
— Det är skillnad nu. Att jobba hemma i min egen lagård kan inte jämföras med den här som är tio år. Och den här kan i sin tur inte jämföras med en nybyggd. Automatiken gör det bättre både för oss och djuren.
— Visst är det mycket jobb. Men det ger väldigt mycket tillbaka också.
Jenny Höglund säger att man också haft framgång med högstadieeleverna i Uppsala. Såväl LRF som Naturbruksgymnasiet har jobbat för att få fler elever och lyckats.
— De måste få komma ut till gårdarna och se vad det handlar om. Vi måste komma till dem och de till oss, säger hon.
Hon låter sig heller inte nedslås av BSE-larm, av att unga kanske väljer bort kött- och mjölkprodukter, av effekterna av Mohammedteckningarna i Danmark.
— Mjölkdrickandet går bra nu, jag hoppas att de får tillbaka förtroendet även söderut snart. Och BSE-larmet i Västmanland var trist. Men det är obegripligt hur den där enda kon har kunnat få smittan.
— Vi är det sista landet i EU som nu fått vårt första fall av BSE. Jag känner mig helt trygg med det skydd och de kontroller vi har.
@3c Text bold utan indrag:Varför ska då en ung människa inte söka sig till jordbruket i dag? Kanske för att det fortfarande är en bransch med tuffa ekonomiska villkor, speciellt för den som vill förverkliga drömmen om en egen gård?
- Det är svårt att starta från noll, utan någon gård att ärva. Kostnaderna är stora.
Fler kvinnor i styrelsen
Men om målet är klart och viljan finns så går det, säger hon. Lantbruket är numera till för alla, automatiken gör att det inte krävs ofantliga kroppskrafter.
Ett tidens tecken kan vara den nya ungdomsstyrelsen, fem tjejer och fyra killar.
— På Jälla var vi två tjejer och sjutton killar, men det är några år sedan nu.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!