Jättestudie kartlägger kol

En nystartad jättestudie ska för första gången kartlägga förekomsten av lungsjukdomen kol över hela världen och dess betydelse för hälsan och livskvaliteten. Uppsala är enda svenska centrum i undersökningen.

Uppsala2006-10-04 00:00
? Förhoppningsvis kommer studien att på sikt förbättra möjligheterna att både förebygga och behandla sjukdomen, säger docent Christer Janson vid Akademiska sjukhusets lung- och allergiklinik.
Han är huvudansvarig för den svenska delen av studien, som ska omfatta 1 000 med slumpens hjälp utvalda kvinnor och män i Uppsala i åldrarna 40 år och uppåt.
? Att undersökningen är begränsad till dessa åldersgrupper beror på att kol är sällsynt i yngre åldrar eftersom det vanligtvis tar flera årtionden att utveckla sjukdomen, säger Christer Janson.
Kol är förkortning för kroniskt obstruktiv lungsjukdom. Till skillnad från astma, som ger attacker av andnöd, medför kol svårigheter att andas hela tiden.
Totalt ska den nya studien omfatta mer än 20 000 kvinnor och män i 18 länder i Afrika, Asien, Australien, Europa, Nordamerika och Sydamerika.

Strukturerad intervju
Alla ska genomgå en strukturerad intervju om i vilken mån de har olika symptom från luftvägarna, i vilken mån de utnyttjar sjukvården och hur de skattar sin livskvalitet. De ska också göra ett särskilt utblåsningstest, så kallad spirometri, som mäter lungfunktionen.
På detta sätt hoppas forskarna få en god bild av hur vanlig kol är i befolkningen i stort i olika delar av världen, vilka luftvägssymptom den ger och vilka följder den får för förmågan att klara olika fysiska uppgifter, för livskvaliteten och för sjukvårdssystemet i stort.
? Deltagare i studien med nyupptäckt kol kommer att erbjudas kontakt med läkare för att diskutera eventuellt behov av behandling och uppföljning, säger Christer Janson.
Sedan länge är det känt att långvarig rökning är den i särklass viktigaste orsaken till kol och att rökstopp det enda effektiva sättet för kol-patienter att bromsa sjukdomens fortsatta utveckling till allt svårare stadier.
Men detta innebär inte att det kan finnas även andra faktorer som kan påskynda respektive bromsa utvecklingen av kol.
? Det finns misstankar om att en slags låggradig kronisk inflammation liksom vissa bakterie- och virusinfektioner också kan påverka uppkomsten av kol. Detta kommer vi att undersöka närmare med hjälp av blodprover på deltagarna i den nordiska delen av den nya studien, säger Christer Janson.

1 000 utvalda
Inbjudningar att delta har nu skickats ut till de 1 000 slumpmässigt utvalda kvinnorna och männen i Uppsala och några av dem har redan intervjuats och undersökts vid lung- och allergikliniken. Christer Janson hoppas på ett högt deltagande.
? Ju fler som deltar, desto större är chansen att studien ska ge resultat som i förlängningen kan förbättra omhändertagandet och vården av patienter med kol både i Sverige och resten av världen, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!