Videon är inte längre tillgänglig
Ett kallt novemberregn stod i backen, men invigningsceremonin av den första etappen av paradgatan lockade trots detta en del Uppsalabor. Även om de flesta nöjde sig med att spatsera längs med den nyöppnade Drottninggatan. Mellan Carolinabacken och Nybron har det varit stängt för trafik och svårframkomligt för cyklister och fotgängare sedan paradgateprojektet startade under sommaren. För att hålla värmen och humöret uppe i väntan på invigningstalet, underhöll två trubadurer, utklädda till Pelle Svanslös och Maja Gräddnos, publiken.
Strax efter klockan 13 steg Hilde Klasson (S) upp på scenen för att hålla tal om gatans anor från 1600-talet och dess plats i det nuvarande Uppsala där allt från Barnens Dag-parader till Första majtåg har skett. Efter att tackat både de som skött arbetet och butiksägarna som fått dras med förseningar och den svåra framkomligheten, gick hon av scenen för att officiellt klippa invigningsbandet, som adventshelgen till ära var rött i stället för det traditionellt blå-gula.
– Jag förklarar härmed gatans första etapp invigd, sade hon till smattrande applåder.
Efteråt var det dags för ännu en uppvisning på den lilla scenen i korsningen till Trädgårdsgatan, då med dansgruppen Branicula från Sällskapet Gustafs Skål som i 1700-talskläder framförde den dåtida societets populära pardanser. Förutom lördagens premiärjippo anordnas det under söndagen en julmarknad längs med gatan. Även om allt ännu inte är helt färdigt så tycks det som att både Uppsala kommun och Drottninggatans handlare arbetar hårt för att lägga renoveringstidens problem bakom sig.
– Jätteskönt att det är klart, det har hållit på länge, säger Helena Nordling, ägare till butiken Tre Generationer Inredning, och tillägger:
– Men vi saknar fortfarande julbelysningen ovanför gatan.
Småbarnsföräldrarna Johanna Hoppe och Stefan Hellgren har stannat upp med sin barnvagn i mitten av den än så länge fortfarande bilfria gatan. De bor precis runt hörnet, på Trädgårdsgatan och tycker också att det är skönt att ombygget är klart.
– Men är det en sån jättestor skillnad från innan de började bygga? Men jag tycker att det borde vara en gågata, fri från bilar, säger Johanna Hoppe
Inne på Seriezonen hade man under lördagen en signering med kultserien Rattes skapare Magnus Knutsson.
– Vi hade planerat det sen länge, men det var kul att det sammanföll med invigningen, säger Seriezonens ägare Harri Saarela.
Han är lättad över att perioden med mycket buller och stök från gatan är över och hoppas att kommunen inför nästa etapp planerar det bättre.
– De borde ha börjat bygga efter att semestern var över, då hade det inte stått stilla i en månad. Hoppas att de lärt sig det.