Efter polisens insats i juni – flera brottsutredningar i Uppsala

Över hundra anställda från ett tiotal myndigheter slog i somras till mot jordgubbsförsäljare på flera platser i Sverige. Polisen påstod att det fanns kopplingar till vapen, narkotika och mord. En rad utredningar pågår nu, men i Uppsala rör det sig om lindriga brottsmisstankar.

Polismannen Mark var så kallad operationledare under insatsen i Uppsala. "Det yttersta målet var att stoppa grova våldsbrott", säger han.

Polismannen Mark var så kallad operationledare under insatsen i Uppsala. "Det yttersta målet var att stoppa grova våldsbrott", säger han.

Foto: Staffan Wolters

Uppsala2024-12-19 05:00

Nyheten i korthet

  • I juni gjorde ett tiotal myndigheter tillslag mot jordgubbsförsäljare på flera platser i landet. Det har bland annat lett till att ett bärföretag i Uppsala utreds för misstänkt försäljning av bär utan tillstånd.
  • I insatsen, kallad Operation Idun, deltog över hundra tjänstepersoner. Den riktades mot misstänkta illegala penningflöden inom jordgubbsförsäljning som finansierar grov organiserad brottslighet.
  • Företaget som nu utreds i Uppsala har släktsamband med gängledaren Ismail Abdo, alias Jordgubben. Brottsmisstankarna mot Uppsalaföretaget är dock lindriga jämfört med misstankar om vapenhandel, narkotika, människohandel och mord som polisen gått ut med gällande ett annat Abdo-kopplat bärföretag.

I våras började Uppsalapolisen spana på aktörerna bakom de stånd för jordgubbsförsäljning som finns på gator och torg under sommarhalvåret.

– Bland annat fanns misstankar om tvätt av svarta pengar, berättar polismannen Mark som ledde insatsen i Region Mitt.

undefined
Polismannen Mark var så kallad operationledare under insatsen i Uppsala. "Det yttersta målet var att stoppa grova våldsbrott", säger han.

Den 13 juni gjorde polisen tillslag på ett tjugotal platser i Uppsala i samarbete med flera andra myndigheter.

Samma dag skedde liknande insatser mot bärförsäljare även i Stockholm, Örebro och Karlskoga i vad som kallades Operation Idun. Enligt polisen gick 100-200 tjänstemän ut på fältet vilket innebar något av en rekordstor razzia.

– Att så många myndighetspersoner deltar i en insats förekommer inte ens en gång per år. Syftet var att minska de inblandade aktörernas förmåga att begå våldsdåd och annan brottslighet, säger insatsledaren Johan Sörbom vid polisens nationella avdelning.

undefined
Johan Sörbom vid polisens nationella avdelning hävdar att underrättelseuppgifter gav starkt stöd för misstankar om kopplingar till allvarlig brottslighet.

I Uppsala har tillslaget lett till att ett bolag som haft flera försäljningsstånd runt om i stan nu utreds för brott. Bolaget, som har en stor del av Uppsalas gatumarknad för bär, misstänks för att ha bedrivit försäljning på fyra platser utan tillstånd. Företaget har under många år sålt bär i Uppsala och omsättningen ligger på runt tio miljoner om året. 

När UNT besöker Uppsalaföretagets lokaler en dag i höstas säger en i personalen att misstankarna inte stämmer och att alla tillstånd är i sin ordning. I lagret ligger tomma bärlådor staplade på varandra och ett anslag på dörren visar att man söker personer för försäljning av kantareller. 

undefined
Efter tillslaget låg jordgubbslådorna tomma och upp och ner i stånden. Den bärföretag som misstänks ha saknat tillstånd söker nu säljare.

För närvarande har det utpekade bärföretaget inga tillstånd för försäljning i Uppsala men enligt polisen beror det på att dessa löpte ut när sommarsäsongen upphörde. 

Frågan är om företaget stoppas om det döms för att ha bedrivit försäljning utan tillstånd. Kommunalrådet Erik Pelling (S) är fast besluten att agera vid en fällande dom.

Visserligen är det inte kommunen som avgör vilka företag som ska ha tillstånd utan det beslutas av polisen. Men kommunen har rätt att lämna synpunkter och kan avstyrka om ett företag anses olämpligt. 

undefined
Erik Pelling (S), kommunalråd i Uppsala, säger att kommunen ska försöka stoppa det utpekade Uppsalaföretaget om det fälls för de aktuella brottmisstankarna.

– Om det aktuella företaget döms kommer vi att hänvisa till domen för att avstyrka framtida tillståndsansökningar, säger Erik Pelling.

Uppsalaföretaget misstänks för brott mot ordningslagen, det vill säga varuförsäljning på allmän plats utan tillstånd. Det är ett mycket lindrigt brott jämfört med de anklagelser som polisen gick ut med offentligt i samband med insatsen.

En rad företag på olika håll i landet fick besök av myndigheterna under insatsen i somras. Polisen skrev på sin hemsida att syftet med tillslagen var att "stoppa stora illegala penningflöden inom jordgubbsförsäljning, som finansierar grov organiserad brottslighet, till exempel handel med vapen och narkotika, människohandel, mord och mordförsök."

undefined
I samband med insatsen gick polisen ut med uppgifter om att jordgubbsförsäljning är en intäktskälla för kriminella gäng.

Att polisen vid en razzia går ut med misstankar om att de inblandade sysslar med svarta affärer för att finansiera knarkhandel och mord hör inte till vanligheterna. Polisens insatsledare Johan Sörbom säger att underrättelseuppgifter gav starkt stöd för misstankarna. Han framhåller att polisen inte kan genomföra så här ingripande åtgärder utan att ha ordentligt på fötterna. 

Vilken information som finns kring de aktörer som misstänks för den påstått grova brottsligheten vill Johan Sörbom inte gå in på. Han uppger dock att bolag kopplade till gängledaren Ismail Abdo från Uppsala, även kallad Jordgubben, står i centrum för de pågående utredningarna.

undefined
Gängledaren Ismail Abdo från Uppsala har tidigare arbetat med försäljning av jordgubbar.

Efter junitillslaget har det varit tyst om vad som egentligen hände med de allvarliga brottsmisstankarna och besked är svårt att få från polisen. Enligt Johan Sörbom pågår utredningar inom de myndigheter som deltog i insatsen och i flera fall är vad han kallar "administrativa åtgärder" på gång.

undefined
Foto som polisen tog vid tillslag mot en av bärhandlarna den 13 juni. Totalt deltog minst 100 tjänstepersoner i insatserna.

– Någon samlad bild av vad utredningarna gett finns ännu inte, säger han.

En bärförsäljare i Uppsala som hade sina tillstånd i ordning vid polistillslaget i juni är upprörd.

– Alla dras ner i skiten. Bara för att man sålt jordgubbar innebär det inte att man är kriminell, säger försäljaren. 

undefined
För försäljning på gator och torg krävs tillstånd från polisen.

Johan Sörbom uppmanar människor att inte utan vidare nappa på erbjudanden om mycket billiga varor och tjänster.

 – Vill man hålla sig borta från den kriminella ekonomin ska man undvika det som är för bra för att vara sant. Om jordgubbarna i mataffären kostar 100 kronor litern och de som säljs i ett skjul bredvid kostar 50 kronor litern, då bör man tänka sig för.

Operation Idun

De myndigheter som deltog i det nationella tillslaget 13 juni var bland andra Polismyndigheten, Kronofogden, Arbetsmiljöverket, Örebro kommun, Karlskoga kommun, Jordbruksverket, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Skatteverket, Migrationsverket, Ekobrottsmyndigheten och Jämställdhetsmyndigheten.

Sammantaget frihetsberövades ett 30-tal personer i landet för bland annat misstankar om att de saknat arbetstillstånd. Kronofogden beslagtog flera fordon samt runt en miljon i kontanter.

Källa: Polisen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!