Sävja stadsdelspark genomgått stora upprustningar och bland annat fått en ny basketplan, lekplats och beach volleyplan. Men mitt i alla nya byggen blev en liten markplätt över. I skogspartiet blir det mörkt på kvällarna eftersom området saknar belysning, och man har haft problem med skadegörelse. Det bestämdes därför att skogsplätten skulle utnyttjas, och nu påbörjas bygget av stadsdelsparkens senaste attraktion – en så kallad pumptrack. Det är en cykelbana där man med hjälp av en pumpande rörelse upp och ned driver cykeln framåt utan att trampa. Till sin hjälp har kommunen haft mountainbike-stjärnan och före detta Sävjabon Martin Söderström.
– Den här plätten har varit som en barriär mellan norra och södra Sävja så det är ett sätt att knyta ihop dem, säger Martin Öberg, projektledaren bakom pumptracken.
Från början var det tänkt att man bara skulle bygga en liten mountainbikestig eller en bmx-bana i dungen, men de skulle ta för mycket plats. Martin Öberg fick nys om konceptet pumptrack via sociala medier och tyckte det skulle vara en bra idé för Sävja stadsdelspark.
– Det här är väldigt unikt, det finns mest i USA, men där verkar det vara jättepopulärt bland kidsen. Det finns en liknande bana i Norrtälje, och de har fått jättebra respons. Folk är glada att barnen verkligen går ut och rör på sig och lämnar datorn en stund, säger han.
En annan fördel med banan är att den lär barn att bli bättre cyklister, något som behövs i en cykelstad som Uppsala.
– Här är det många som väljer att cykla istället för att åka bil, och det måste finnas någonstans att lära sig cykla bra och få in balansen, säger Martin Öberg.
Pumptracken kommer att omges av en park, och tanken är att det ska bli en plats för hela familjen och människor i alla åldrar. Cykelbanan ska också vara tillgänglig för vem som helst, och man behöver ingen speciell cykel för att använda den. Eftersom platsen nu också kommer vara upplyst dygnet runt ska det bli en tryggare miljö att vistas i. Dessutom hoppas Martin Öberg att Sävjas pumptrack ska inspirera andra. Han tror att det skulle kunna bli en ny trend bland ungdomar i Sverige och en vanlig del i en parkmiljö, precis som skejtbanor är idag.
– Det har varit ett väldigt roligt och annorlunda projekt. Man har verkligen behövt tänka utanför boxen, för det är ingen som testat det här tidigare, säger han.
Pumptracken i Sävja stadsdelspark beräknas öppna för användning i september.