Med "det tidigare stället" menar Ann-Sofi Karlsson spannmålssilon på Sågargatan i Kungsängen som användes fram till 2019. Där lastade traktens bönder tidigare av sitt spannmål, men bebyggelsen gjorde att Lantmännen behövde hitta en ny mottagningsplats. Lösningen blev en enorm hög på Kungsängens gård.
– Jag skulle tro att det ligger cirka 4 000 ton spannmål där just nu, men det skiftar hela tiden, säger Ann-Sofi Karlsson.
Kungsängens gård fungerar som en mellanstation, förklarar Ann-Sofi Karlsson. Bönderna i Uppsalatrakten lämnar sitt spannmål på gården, innan det körs vidare till Lantmännens silo i Hargshamn i Östhammar. Där processas spannmålet innan det hamnar i butik som exempelvis mjöl.
Just i år har det varit en fin sommar med goda förutsättningar för bönderna. Det innebär att personalen på Kungsängens gård har haft att göra.
– Lantbrukarna har vräkt in spannmål. I tisdags flyttades det 1 400 ton spannmål på en dag, säger Ann-Sofi Karlsson.
Marken hyr Lantmännen av SLU. När silon på Sågargatan till slut revs behövde Uppsalas lantbrukare en ny plats att lämna sitt spannmål på. Platsen behövde ligga någorlunda centralt, men fortfarande tillräckligt mycket i utkanterna av stan så att bönderna kunde åka dit med sina traktorer.
Att valet föll på att förvara spannmålet i en hög på vad som ser ut som en parkeringsplats kan för många kännas lite udda. Exempelvis regn skulle potentiellt kunna ställa till det. Men Ann-Sofi Karlsson menar att det inte är ett problem.
– Det händer inte så mycket om det börjar regna. Man vill ha det som en pyramid ungefär, för då rinner vattnet av.
Förbipasserande kan också ha noterat att högen lockar till sig ett stort antal fåglar.
– Jag förstår att det inte ser så roligt ut. Men spannmålet kommer direkt från åkern och där finns det fåglar också. Det går dessutom vidare till analys där man testar att varan är okej innan det går ut till butik.
Förvaringen på Kungsängens gård är bara öppen under skördeperiod, vilket är mellan 1 juli och 15 augusti varje år. I praktiken blir det dock en något kortare period i Uppland.
– I Skåne börjar man tröska tidigt, men i Uppland brukar det vara runt slutet av juli som man börjar tröska, säger Ann-Sofi Karlsson.