Fokus klimatet
Uppsalas cykelparkeringsgarage vid Resecentrum, kontorshuset Magasin X som även det ligger vid Resecentrum samt Uppsalas stadshus är några exempel på nya byggnader i Uppsala som alla byggts med stora fönster. Stora fönster innebär ett större ljusinsläpp. Samtidigt finns en risk att dessa stora fönster ökar energiförbrukningen eftersom behovet av att använda kyl- och värmesystem i byggnaden blir större.
– Det är två saker som du bör tänka på med fönster. Det kan uppstå ett värmebehov om fönstret inte isolerar bra på vintern. Samtidigt kan mycket solstrålar på sommaren öka inomhustemperaturen och då uppstår ett kylbehov. Du behöver ta hänsyn till båda energimängderna, säger Tomas Berggren, energiexpert på Energimyndigheten.
På Uppsala kommun menar man att det behöver göras en avvägning mellan flera olika faktorer i skapandet av en byggnad. Det går inte bara att utgå från att stora fönster kan vara mindre energieffektiva än väggar, säger Claes Larsson, som är stadsarkitekt.
– Det är människor som ska vara i en byggnad. En slät bunker utan fönster är kanske det bästa energimässigt, men den går inte att leva i. Mänskliga basvärden är också viktiga när man bygger, att man faktiskt mår bra, får dagsljus och utblick. Fönster ger oss något som människor, säger han.
Fördelarna med stora fönster är något som arkitekter och byggbranschen i stort prioriterar för att skapa attraktiva byggnader med bra inneklimat.
– Vi människor har ett behov av dagsljus och kan man få in naturligt ljus är det oerhört mycket bättre för oss än bara elljus i slutna byggnader, säger Claes Larsson.
Och även om glas inte är lika energieffektiva som väggar är det inte säkert att stora fönsterpartier per automatik gör en byggnad mindre klimatsmart.
– Det är många faktorer som påverkar hur energieffektiv en byggnad är. Men för att stora glaspartier inte ska bli sämre energimässigt än väggar krävs oftast större tekniska investeringar för att få en god inomhusmiljö, säger Tomas Berggren.
Ett annat sätt att arbeta klimatsmart och möta krav på låg energianvändning är genom miljöcertifieringar. Uppsala stadshus har certifierats enligt BREEAM, nivå Excellent. Det är en miljöcertifiering som visar att byggnaden uppfyller högt ställda krav på till exempel energieffektivitet. Certifieringen innebär att Stadshuset har en energioptimering och en låg energianvändning i hela byggnaden. De ligger långt under till exempel Boverkets minimikrav för byggnader i samhället. Stadshuset har även ett tak med 1000 kvadratmeter solceller, som förväntas producera minst 100 MWh solel varje år.
– Miljöcertifieringen är ett exempel som visar att de som bygger är ambitiösa, och har en högre målsättning gällande energi- och miljöfrågor. Byggherren behöver ha en bra kontroll för att uppnå målsättningarna i märkningen under hela byggprocessen, säger Tomas Berggren.
På frågan om nya Stadshuset är en klimatsmart byggnad svarar Claes Larsson:
– Material som trä, sten och glas som håller långsiktigt har valts ut, för att det inte ska behöva bytas eller repareras. Dessutom tycker jag att en sak är intressant, vi har ju återanvänt ett gammalt hus. Halva huset är ju gamla Stadshuset. Och vi har skrivbord och arbetsplatser från andra delar av kommunen.