Järnet hotar Vasa

Järnet från sönderrostade flerhundraåriga gamla bultar och kanonkulor är det allvarligaste hotet mot träet i regalskeppet Vasa, enligt en doktorsavhandling.

Regalskeppet Vasa på Vasamuseet i Stockholm.

Regalskeppet Vasa på Vasamuseet i Stockholm.

Foto: Scanpix

Uppsala2008-09-23 16:08
Svavelföroreningar spelar en mindre roll för nedbrytningen av träet.
Det framgår av en doktorsavhandling av agronomen Gunnar Almkvist vid Institutionen för kemi, Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala.
- Det är järnet som är den stora boven i dramat, inte svavlet. Mest allvarligt är att vedämnena börjat brytas ned en bit in i virket och också drabbat det använda konserveringsmedlet PEG, säger han.

Sedan sommaren 2000, då vita och gula utfällningar upptäcktes i träet, har det stått klart att det sker förändringar som på sikt kan hota Vasas stabilitet.
Utfällningarna visade sig bestå av sura svavel- och järnföreningar. Slutsatsen var att svavel, som träet ansamlat under nära 300 år på bottnen i Stockholms hamn, börjat omvandlats till svavelsyra.
Larmet ledde till att Gunnar Almkvist och hans kolleger startade den nu gjorda undersökningen av nedbrytningsprocesserna i virket. Den visar att det i områden med nedbrytning av träet finns gott om lättrörligt och kemiskt aktivt järn, men bara små mängder svavel.
- Vissa typer av svavelföreningar verkar till och med ha en skyddande effekt, säger Gunnar Almkvist.

Försök visar att det går att extrahera bort järnföreningar i Vasas trä, men metoden är krånglig och lämpar sig mest för mindre föremål.
Gunnar Almkvist betonar att det krävs mer forskning för att veta hur sjuk Vasa egentligen är och i vilken takt träet förstörs.
- Det skulle dock förvåna mig om Vasa inte fortfarande står kvar om 50 eller 100 år, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!