Japan på hjärnan
Ett stort intresse för östvärlden och främst Japan har vuxit fram de senaste åren. I helgen blev det extra tydligt när stan kryllade av "manga-klädda" ungdomar som besökte Uppcon:08. Kaktus har tittat närmare på vad som egentligen är grejen med Japan.
Både Sofia Bernhardson och Gabriella Ohlsson (till höger) fick upp ögonen för Japan och japansk populärkultur genom serien Dragonball.
Foto: Stina Olofsson
De heter Sofia Bernhardson, 17 år, och Gabriella Ohlsson, 20 år och går båda i trean på Bolandskolan i Uppsala. Sofia går teaterklass och Gabriella går bild och form. Båda två har läst japanska på Katedralskolan, som är den enda skolan som har kurser i japanska.
- Jag blev intresserad av Japan för sju år sedan. Min kompis läste serien Dragonball och jag beslöt mig för att ge den en chans så jag lånade en bok av henne och har varit fast sedan dess, berättar Sofia och fortsätter:
- Det var bland annat för Dragonball som jag började med kampsporten Aikido.
Gabriellas första kontakt med manga var också serien Dragonball.
- För fyra år sedan gav min morbror mig de fyra första Dragonballböckerna. Jag blev helt fast och nu har jag nästan alla, berättar hon.
Båda två tycker att det är Japans kultur, språk, musik, film och landets historia som är så tilltalande.
- Det är en så främmande kultur, så olik vår i Europa och den i USA. Det är en sådan stark kontrast och jag tror att just det tilltalar folk i Sverige. Jag upptäcker fortfarande en massa nya saker om Japan, säger Sofia.
Ingen av dem har någonsin varit i Japan men båda vill åka dit någon gång. Sofia har haft en utbytesstudent från Japan som har bott hos henne, och Gabriella vill åka dit och studera.
- De har kurser i anime i Japan! säger hon med ett leende.
Just animen och mangan tror de lockar folk till att bli intresserade av Japan.
- Det som är så bra med mangan är att den har ett så brett utbud. Den har något som tilltalar alla grupper för den har så många genrer. Den kan till och med handla om brödbakning! berättar Sofia.
Olika genrer kan till exempel vara; mat, sport, skräckoch kärlek. Det finns också speciella mangor för killar och tjejer. För tjejer kallas det shojo-mangor och är mest relationsrelaterat. För killar kallas det shonen-mangor.
Både Sofia och Gabriella säger att de är mer intresserade av den japanska kulturen än av att "spöka ut sig" i mangakläder.
- Ska jag vara ärlig tycker jag att det är onödigt, säger Sofia.
FAKTA
Kaktus guide till japanska inslag på hemmaplan
Sushi
Det japanska alternativet till hamburgare, sushi, är en mycket gammal maträtt som började ätas i sin första form redan för 1 300 år sedan. Det var dock inte förrän på 1800-talet som den sortens sushi vi är vana vid började säljas som snabbmat på Tokyos gator. Den består av små risbollar som är dekorerade med råa fiskbitar, och brukar serveras med soja och en grönfärgad, mycket stark japansk pepparrot som heter wasabi. På svenska sushibarer kan man ibland få in plastbestick att äta med i stället för pinnar men den ursprungliga, och riktiga, japanska metoden är dock att äta sin sushi med händerna.
Manga
Det var någon gång på 1990-talet som mangan på allvar började sprida sig över världen, men fenomenet är betydligt äldre än så. Denna tecknarstil uppkom redan på 1700-talet i Japan, och på 1950-talet skapades där den moderna mangan med influenser av Walt Disneys verk. Det var då de storögda varelserna med små munnar kom till, och i dag finns det en ofantlig mängd serier med just sådana figurer. Dessa läses naturligtvis på japanskt vis, från höger till vänster, och de kan handla om allt från monster och äventyr till ekologi och miljöförstöring. I Japan finns det till och med skolböcker som är ritade i mangastil.
Anime
Anime är filmvarianten av manga och delar därför många egenskaper med de tecknade serierna, såsom varelser med förstorade kroppsdelar och dramatiskt ritade pratbubblor. I Japan är denna filmform omåttligt populär, och man har till och med fått problem med anime-missbrukare. Det är människor som ägnar all sin tid åt detta intresse, och som drar sig undan från samhället och allt socialt liv. I Sverige förknippar de flesta anime med barnprogram som till exempel Sailor Moon, Pokémon och Digimon, men i Japan finns det också många vuxenanpassade serier och filmer.
Haiku
Diktskrivning är en mycket gammal japansk tradition, och en av de kanske mest kända formerna är haikun. Det är en mycket kort dikt som består av endast tre rader, och här i Sverige brukar man säga att den bygger på antalet stavelser; den första och den tredje raden ska ha fem stavelser och den andra raden ska ha sju stavelser. Detta är dock inte helt sant, eftersom det japanska språket skiljer sig en del från svenskan. I Japan räknar man i stället så kallade onji, och dessa kan inte riktigt översättas till stavelser. Något annat som är viktigt då man skriver haikus är att behålla spänningen i dem. Dikterna ska helst vara lite mystiska, och inte riktigt avslöja sin egentliga mening.
Karaoke
Ordet karaoke är japanska och betyder "tom orkester", vilket innebär orkester utan sång. Man får själv ta rollen som sångare, samtidigt som låttexten visas på en skärm. Fenomenet har varit populärt i Japan ända sedan 1970-talet, och i dag förekommer det i många delar av världen. Det finns gott om både karaokebarer och karaokemaskiner, och nu kan man dessutom köpa TV-spelet Sing Star där man får poäng beroende på hur tonsäker man är.
Emelie Lusth Björkén
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!