Janukovitj i Uppsala för studier i lokalt självstyre
Viktor Janukovitj, ledare för Regionernas parti i Ukraina, besökte på onsdagen Uppsala. Det har gått ett år sedan han efter en stormig valrörelse och massdemonstrationer förlorade kampen om presidentposten till Viktor Jusjtjenko. Nu ser han fram emot revansch.
Viktor Janukovitj, ledare för Regionernas parti i Ukraina, är revanschsugen inför parlamentsvalet i mars. På onsdagen besökte han Uppsala.
Foto: Hans E. Ericson
Viktor Janukovitj har beskrivit valet som en kupp, organiserad med hjälp av intressen i väst.
— Det var ett politiskt spel där utländskt kapital var inblandat, säger han via tolk när UNT får en kort pratstund i samband med Uppsalabesöket.
Jusjtjenko, som gick till val med löften om att få slut på korruption och fåtalsväld, avskedade i september överraskande hela regeringen med premiärminister Julia Timosjenko i spetsen efter att anklagelser om just korruption haglat. Viktor Janukovitj beskriver situationen i landet som krisartad.
— Krisen inom regeringen var väntad, men jag trodde inte det skulle rasa så snabbt. I dag är Ukraina ett politiskt instabilt land med stigande inflation och dålig ekonomisk tillväxt, säger Viktor Janukovitj.
"Ukraina behöver stabilitet"
Viktor Janukovitj själv och hans meningsfränder har, inte minst under valrörelsen, anklagats för både korruption, kopplingar till organiserad brottslighet och inblandning i den påstådda förgiftningen av Jusjtjenko. Detta avfärdar han som påhitt:
— Det där har varit en del av den politiska teknik som mina motståndare använt sig av för att ta hem segern, hävdar han.
Inför parlamentsvalet i mars 2006 är Viktor Janukovitj revanschsugen och hans parti toppar opinionsmätningarna. Han är segerviss och uppger att målet är att ena nationen.
— Ukraina behöver stabilitet. Mitt parti är för decentralisering, ökad makt till regionerna och vill ena en splittrade nation, säger han.
Under tredagarsbesöket i Sverige, som sker på Svenska institutets inititiv, är tanken att Janukovitj och hans delegation ska få lära sig mer om regional demokrati. Besöket i Uppsala kommun bjöd bland annat på information om kommunens demokratiutskott och kanaler för information till allmänheten.
- Det ska bli intressant. Det finns säkert en del att lära. Ukraina och Sverige är i grunden ganska lika länder, menar Viktor Janukovitj
FAKTA
I Ukraina bor cirka 48 miljoner människor. Merparten är ukrainare, drygt en femtedel ryssar. Efter självständigheten 1991 avskaffades många sociala bidrag och under åren av hyperinflation 1992—1994 gick hushållens besparingar upp i rök. Tillväxten i början av 2000-talet har inte kunnat råda bot på den utbredda fattigdomen. Reallönerna beräknades 2004 motsvara hälften av lönerna i Ryssland och en sjättedel av lönerna i grannlandet Polen.
Källa: Utrikespolitiska institutet
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!