I slutet av sommaren 2020 presenterades satsningen på Kristdemokraternas nya jämställdhetspolitik, som ska vara klar senare i vår. Sarah Havneraas är ordförande för partiets kvinnoförbund, ledamot i Uppsalas kommunfullmäktige samt en nyckelperson i utformningen av den "nya sortens feminism", som partiledaren Ebba Busch beskrivit partiets nya jämställdhetspolitik som.
Sarah Havneraas är bland annat första vice ordförande i Uppsalas jämställdhetsråd och har tidigare varit engagerad i Kristdemokraternas ungdomsförbund. I en granskning av Dagens Nyheter framgår att Havneraas även har en bakgrund inom svensk antiabortrörelse.
Bland annat var hon en av nyckelpersonerna när organisationen Människovärde, som driver opinion mot abort och dödshjälp, bildades 2017 och var styrelseledamot i organisationen fram till 2019. Innan dess var hon även engagerad som informatör respektive styrelseledamot i de abortkritiska organisationerna Provita och Älska livet.
UNT når Sarah Havneraas via mejl.
Du är profilerad inom jämställdhetsfrågor både på riksnivå och lokalt i Uppsala. Tycker du att det är oproblematiskt med tanke på ditt tidigare engagemang inom antiabortrörelsen?
– Jag har inte velat förbjuda abort. Däremot har jag engagerat mig i frågan om utsorteringssamhället med könsselekterade aborter på flickor i vissa delar av världen och när barn med Downs syndrom ses som mindre värda. Jag har jobbat för att kvinnor, oavsett om de väljer att avsluta eller fullfölja en graviditet, ska få bättre stöd.
Tycker du att svensk abortlagstiftning bör ändras?
– Nej, det är en lagstiftning som är välutformad och bra. En lagstiftning som jag står bakom och värnar.
Vad är din syn på aborter i dag?
– Mitt tidigare engagemang har gjort att jag har blivit insatt i utsattheten som kvinnor i utvecklingsländer möter men även svensk abortlagstiftning. Jag har tagit del av så många personliga berättelser och mött de som har olika perspektiv. Det som jag främst bär med mig är berättelser från modiga kvinnors beslut som valt att avsluta en graviditet men också de som under svåra omständigheter valt att fortsätta sin graviditet. Det har gett mig en oerhört stor respekt för de svåra etiska frågorna som inte är svartvita.