Jämställdheten i kommun och landsting
Löner är den hetaste jämställdhetsfrågan på Landstinget, medan jämställdhetsintegrering är mest i hetluften på Uppsala kommun.
Vilka frågor rörande jämställdheten mellan könen är i hetluften just nu?
Frida Johansson Metso (FP), ordförande i landstingets utskott för demokrati, jämställdhet och integration:
- Det är mycket som rör karriärmöjligheter och löner. Främst är det alla osakliga löneskillnader.
Nyligen har vi jobbat fram en ny jämställdhetspolicy för landstinget som är anpassad till den nya diskrimineringslagen. Beslutet om den tas i fullmäktige i juni och vi blir bland de första landstingen i landet som kan börja jobba efter den nya lagen.
Gro Hansén, hr-strateg för Uppsala kommun, ansvarig för jämställdhetsfrågor ur ett arbetsgivarperspektiv:
- Vi har sökt pengar från Sveriges Kommuner och Landsting till ett projekt om jämställdhetsintegrering ur ett brukarperspektiv. Är till exempel förskolan jämställd? Blir de som söker bistånd från hemtjänsten bedömda beroende på vilket kön de har? Beslutet har redan fattats att vi ska jobba med detta och om vi får pengarna ska de kommunala cheferna få utbilda sig i vad det är.
- Nyligen har vi upphandlat ett verktyg för att göra djupare analyser av våra lönekartläggningar, MIA. Och så diskuteras hur man ska kunna ha en mer genusmedveten strategi för att rekrytera nya förvaltningschefer. Så jobbar vi med yrkesambassadörer, de bryter könsrollsmönster och kan vara förebilder.
Är det någon av dessa frågor som är särskilt brännande?
Frida Johansson Metso:
- Det är absolut löneskillnaderna. Det är också de som är mest besvärliga att jobba med, Inte minst under rådande lågkonjunktur.
Gro Hansén
- Jämställdhetsintegreringen är hetast just nu.
I Norge har man kvoterat in kvinnor i företagsstyrelser. Vad tycker du om den typen av kvotering?
Frida Johansson Metso:
- Jag är emot kvotering. Personer som har kvoterats in på ett jobb får aldrig veta om det är könet eller meriterna som gjort att de fått jobbet. Men det är lönsamt och bra med jämställda bolagsstyrelser, även om man inte ska tvinga till det.
Gro Hansén:
- Svårt att säga om det är bra eller dåligt. i Norge verkar det ju ha funkat för att bryta ett mönster. Men det skulle vara spännande att få höra mer om effekterna av detta.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!