Jämställdhet viktigt för tillväxten
Länsstyrelsen i Uppsala län har beviljats 407 000 kronor av Nutek till ett projekt om jämställdhet och kvinnors företagande som snart går in på tredje året. Projektet ska bland annat visa jämställdhetens betydelse för tillväxten i länet.
- Vi slår knut på oss själva för att hitta något bättre. Kvinna som etikett är olyckligt men hur ska vi säga då? undrar hon.
- Å ena sidan vill vi lyfta fram kvinnorna, men å andra sidan vill vi inte urskilja dem. Det handlar ju inte om en homogen grupp, kvinnliga företagare.
Projektet, kallat C helheten, C län växer tack vare att vi satsar på både kvinnor och män, är uppdelat i fem huvudområden, regionalt tillväxtprogram, integration, kvinnor och innovationer, kompetensutveckling samt Q-inn, centrum för kvinnors företagande i Uppsala län.
— Under hela tillkomsten av tillväxtprogrammet har vi arbetat aktivt för att få in jämställdhetstänkande i varje punkt, säger Maria Olofsdotter.
Manlig dominans ska brytas
Hela arbetet handlar om att bryta den manliga dominansen, att få in ett nytt tänkande, ett nytt klimat. Till exempel när det handlar om kvinnor och innovationer, uppfinningar.
- De flesta, även jag, tänker ju på en teknisk pryl när ordet uppfinning dyker upp. Men det kan ju vara så mycket annat och det måste vi lyfta fram.
Ganska mycket har ändå hänt de senaste tio åren, säger Maria Olofsdotter. Då var bilden av en kvinnlig företagare en hårfrisörska, nu är bilden mer komplex, bland annat därför att avknoppningar blivit vanligare även i den offentliga sektorn.
- Vi har ju också haft Pharmacia som en plantskola för företag här i stan. Kvinnor som arbetat där träffas åter på våra företagarträffar.
En tredjedel
Utvecklingen går framåt, men mer än till 30 procents andel kvinnliga företagare har man inte kommit. Projektets uppgift framöver blir allt mindre att stödja kvinnor som vill starta eget med praktiska råd och tips.
— Efterfrågan har minskat då kvinnor blivit duktigare på att klara sig själva. Andra organisationer, som Almi och Nyföretagarcentrum, har också blivit bättre på att ta emot kvinnor som kanske har lite annorlunda frågor om företagande.
— Jobbet är långt ifrån avslutat, men det handlar nu mer om jämställdhet än om kvinnor. Vi kommer också förstås att fortsätta med våra lunchseminarier där vi bjuder in kvinnliga företagarprofiler. De har hållit på sedan 1999 är mer välbesökta än någonsin, säger Maria Olofsdotter.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!