Jämställdhet som lönar sig

Jämställdhet är inte längre bara en rättvisefråga. Två nya böcker kopplar arbetsplatsens jämställdhet direkt till företagets ekonomiska lönsamhet: mer jämställt - mer lönsamt. Men för att nå dit behövs företagsledningens uppriktiga vilja och engagemang.

Foto: Scanpix

Uppsala2009-09-07 10:45
I våras kom Uppsalakonsulten Gabriella Fägerlind ut med boken Jämställdhet i praktiken. Hon har länge arbetat med mångfald i företag:
- Jämställdhet är ett medel för att nå en bättre verksamhet, som jag ser det. Ett problem har varit att vi ibland har velat ha jämställdhet för jämställdhetens skull. Man kan i stället koppla det till att vi till exempel måste ha de bästa cheferna för att få den bästa ledningen av företaget och då behöver vi titta bland både män och kvinnor.

Christina Franzén är vd för Uppsalabaserade Näringslivets Ledarskapssakademi. Alldeles nyligen kom därifrån rapporten Jämvikt, som undersökt just om företag kan vinna på jämställdheten i termer av lönsamhet.

Varför är det viktigt med jämställdhet i arbetslivet?
- Det är en skälig fråga. Fler borde ställa sig den för att hitta energi att förändra saker. För individen är det en fråga om demokrati, mänskliga rättigheter och människovärde, att man har samma villkor. Det finns också konstaterade samvariationer mellan att företag jobbar aktivt för jämställdhet och är mer jämställda och att de har bättre lönsamhet, hävdar Christina Franzén:
- Föreställningar om kvinnor och män påverkar var vi finns i organisationen, vad vi jobbar med. Det fackar in oss i positioner och begränsningar, en väldigt hindrande struktur och det har betydelse för vilken verksamhet vi får.

Varför händer då inte mer - om det är lönsamt för företag att bli mer jämställda?
- Det är inte så många som har förstått det än. De flesta ser jämställdhet enbart som en rättvisefråga, att alla ska ha samma chans och möjligheter. Det är naturligtvis jätteviktigt och borde räcka som argument. Men de flesta ser inte kopplingen till verksamhetsnyttan, menar Christina Franzén.

Gabriella Fägerlind tror att vi tycker att det är lättare att fortsätta än att ändra sig:
- Vi har en bild av hur en förskollärare ser ut, eller en kompetent chef som pekar med hela handen. Vi satsar på vad vi har sett fungera tidigare. Det är en form av riskminimering att göra som vi alltid har gjort. Men man kan vända på det där och fråga sig vad som händer om vi alltid ska fortsätta att göra som vi har gjort förut.
Hon tror problemet och orsakerna är desamma i politiken och i familjelivet, men att man i arbetslivet kan ställa helt andra krav på jämställdhet och vara mycket mer professionell kring dessa frågor.

Tjänar alla arbetsplatser på att bli mer jämställda?
- Det kan jag inte riktigt svara på, även om forskning pekar på att jämställdhet är en av flera framgångsfaktorer. Varje organisation måste ta reda på vad de har att vinna på jämställdhet. Och med det menas inte bara könsfördelning. En förskola där det bara arbetar kvinnor kan fortfarande bemöta både barn och föräldrar på ett jämställt vis, funderar Gabriella Fägerlind.
Hur gör man, då? Att ledningen gått ut och sagt något offentligt en gång räcker absolut inte, menar Christina Franzén. Särskilt inte om det blir något schablonmässigt eller rent plumpt.
Jämställdhetsarbetet tenderar att delegeras ner i personalchefens knä, något som aldrig skulle tillåtas för andra frågor som rör lönsamhet och förändring av organisationen, menar Christina Franzén. Ofta saknar också de operativa cheferna både kunskap och tydligt mandat.

Gabriella Fägerlind betonar vikten av uppföljning: Om ledningen väljer att enbart följa upp hur väl cheferna följt budget, säger det också vad de prioriterar. Menar man i stället allvar med jämställdhetsarbetet är det kanske arbetet med lönekartläggningar, rekryteringar och befordringsplaner som ska följas upp och bedömas.

Hur ser ett jämställt arbetsliv ut?
- Man har samma chans och möjligheter oavsett kön, att det är min potential som avgör min väg genom arbetslivet, om jag blir befordrad eller rekryterad till ledande befattningar. Det handlar om att komma ifrån roller och föreställningar om vad kvinnor och män kan, bör, ska och vill göra, svarar Gabriella Fägerlind.
- Vi är absolut inte där. Villkoren är olika beroende på kön till exempel när det gäller så konkreta saker som löner, att kvinnor inte är chefer i samma utsträckning, inte rekryteras eller blir befordrade på lika villkor, säger Christina Franzén.

Vi skulle kunna fixa ett jämställt arbetsliv till imorgon dag om vi så ville, hävdar hon. Det gäller att göra upp med bortförklaringarna till varför det ser ut som det gör.
- Det handlar om att vrida en världsbild, menar hon, och det går inte utan att människor blir påverkade. Det finns föreställningar om att vi är världens mest jämställda land, vilket vi inte längre är, och att vi har fixat det här redan - och att det då ändå fortsätter tjafsas. Men vi har inte fixat jämställdheten! menar Christina Franzén.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om