Jämförs med elever i andra länder

IB-programmet, International Baccalaureate, är ett internationellt gymnasieprogram som grundades 1968. För tillfället studerar ungefär 200 000 elever IB runtom i världen i ca 120 länder.

Uppsala2005-04-27 00:01
Programmet skiljer sig från ett vanligt nationellt program på flera sätt. All undervisning sker på engelska och varje elev får välja sex ämnen att studera. Man måste välja två språk, ett naturämne, ett samhällsämne och matematik. Därutöver antingen musik, bild, eller ett extra ämne från de ovanstående. Utöver de valfria ämnena måste varje elev även utföra CAS, TOK och skriva en 'Extended Essay'. CAS står för Creativity, Action och Service och innebär att varje elev måste utföra ett särskilt antar timmar av aktiviteter på sin fritid. TOK står för Theory of Knowledge och är ett slags filosofiämne med stark emfas på kritiskt tänkande. 'Extended Essay' är en längre uppsats (max 4 000 ord) om ett valfritt ämne.
Betygen sätts med stor betoning på slutproven. I Sverige med flera länder i norr sker slutproven samtidigt, under maj månad. Dessa är intensiva, då 80 procent av ens slutgiltiga betyg bestäms på ett par timmar. Man vill kort sagt inte vara sjuk under maj?
Efter slutproven får man, om man godkänns, ett IB-diplom med sina poäng. I varje ämne kan man få mellan ett och sju poäng (där sju är högst) och noll till tre beroende av hur det har gått på TOK-uppsatsen och Extended Essay. Maximala poängen är 45 och om man får 38 eller högre översätts det till 20.0 i det svenska skolsystemet. Det kan verka fördelaktigt men det är oerhört svårt att få så höga poäng. Betygsgränserna är internationellt normerade, så ens betyg i matte jämförs till exempel med elever i länder med mer matematikundervisning än vi har i Sverige. Slutproven, labrapporter och en majoritet av elevens uppsatser skickas utomlands för betygsättning.



Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om