Jällagymnasiet beräknas få ett ekonomiskt underskott på sju till åtta miljoner kronor för 2012, enligt en branschanalys från Sweco. Efter gymnasiereformen har antalet elever på naturbruksskolan kraftigt minskat.
I dag går 280 elever på skolan, som tidigare brukade ha runt 400 elever.
– Söktrycket är inte lika starkt i dag, vilket till stor del antagligen beror på en missuppfattning om att det inte går att få högskolebehörighet på naturbruksprogrammet, säger Mohamad Hassan, ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden som har huvudansvar för gymnasieskolan.
1937 startade landstinget lantbruksutbildning på Jälla gård. Numera ansvarar kommunen för Jällagymnasiet, men skolan drivs fortfarande på samma plats.Där får eleverna både teoretisk och praktisk undervisning.
– Jag är nöjd med skolan. Problemen med ekonomin märks inte alls i undervisningen, säger Mattias Andersson som läser djurvård på Jällagymnasiet.
Han är en av få elever som är kvar på gården när vi besöker den en kall fredagseftermiddag. Elina Andersson, som också läser djurvård, ser däremot några skillnader.
– Det har blivit kallare nu, jag undrar om de snålar på värmen. Och förut fanns här grisar, men de är inte kvar längre, berättar hon.
Diskussioner har förts kring om naturbruksprogrammet ska finnas kvar i Uppsala eller läggas ner. Swecos branschanalys talar för att Jällagymnasiet behövs och på torsdagen beslutade kommunen därför att skolan ska finnas kvar och utvecklas. I vår kommer förslag på hur förändringarna ska ske.
– Vårt mål är att dörren ska vara öppen för eleverna. Vi måste hitta en lösning för att alla som vill ska kunna läsa vidare på högskola. Ett alternativ är att starta ett samarbete med andra gymnasieskolor som erbjuder mer naturvetenskapliga ämnen än Jällagymnasiet gör i dag, säger Mohamad Hassan.
Skolpengen lyckas inte täcka Jällagymnasiets höga fasta kostnader, vilket är en av orsakerna till det ekonomiska underskottet.
En av dessa kostnader är en avgift som skolan betalar till Stiftelsen Jälla egendomar. Avgiften är fortfarande densamma som när elevantalet var dubbelt så stort.
– Avgiften till stiftelsen borde gå upp och ner beroende på hur många elever skolan har. Vi ska se över relationen mellan skolan och stiftelsen och hoppas kunna förändra avgiften. Det skulle göra stor skillnad, säger Mohamad Hassan.
018-478 14 17
Krisande skola. Amanda Östlund, Elina Andersson och Sandra Tillberg går alla tredje året på Jällagymnasiet.Foto: Tomas Lundin