”Det har kommit till min kännedom att det finns personer som går och tar vatten från kranen på gården”. Så börjar brevet till Uppsalahems hyresgäster i ett kvarter på Kvarngärdet. Att ta vatten därifrån till planteringarna är inte okej eftersom hyresgästen ska ansvara för sin egen vattenförbrukning och den kostnad som medföljer, menar Uppsalahem.
Det krävs en särskild nyckel för att vrida på kranen. En boende som säger att hon själv inte tar vatten, tycker att hela problemet blivit överdrivet.
– Det är ju ingen pipeline till Sahara som har dragits. Man har tagit ett par hinkar. Och tusen liter vatten kostar 19 kronor.
En del av de boende har reagerat på att de i brevet uppmanas hålla koll på vem som använder vattenkranarna som är avsedda för fastighetsskötare. Konsekvenserna kan annars bli högre omkostnader för Uppsalahem och i sin tur ökade avgifter för hyresgästerna.
”Därför ber jag er att ringa eller skicka e-post till mig och berätta vem som tar vatten från vattenkranen på gården. På så vis kan jag ta ärendet vidare till berörda parter så inte alla på gården behöver stå för enskilda personers kostnader.”
Hyresgästföreningens ordförande i Uppsala-Knivsta, Cecilia Staland, börjar skratta när hon hör om brevet.
– Jag tycker att det låter sanslöst. Vad gör det om några hyresgäster tar lite vatten från en kran? Att en hyresvärd engagerar sig i en sådan liten fråga.
Men kvartersvärden Sofie Nilsson, som skrivit under brevet, skrattar inte. Hon har blivit kontaktad av hyresgäster som upplever det orättvist om de får vara med och betala för vattenförbrukningen.
– Det ska vara rättvist, även för dem som bor med balkonger. Om hyresgäster reagerar och vattenförbrukningen går på allmänna kostnader så måste vi sätta ner foten och säga att det inte är okej.
Linda Ryttlefors, kommunikationschef på Uppsalahem, säger att brevet blev ”lite hårt och onödigt”.
– Man kan försöka ta diskussionen på gården i stället. Det är nog ändå svårt att bevisa vem som tog vattnet även om man får ett namn.
Hon förstår att kvartersvärden valde att reagera då folk hört av sig.
– Men jag har svårt att se att vi skulle debitera kunderna för vattnet.
Kvartersvärden Sofie Nilsson vill inte att brevet ska upplevas som en uppmaning till att folk ska börja spionera på varandra.
– Då kanske jag uttryckte mig klumpigt. Det jag vill är att få prata med dem det berör.
– Vi i Uppsalahem ska tänka på miljön och hyresgästers vattenförbrukning ska debiteras på den enskilde.