Den 19 april var Lina Alsén, 18 år, ute och sprang på Ulleråkersåsen. Som alltid stannade hon till vid utsiktsplatsen för att göra några träningsövningar. Allt var som vanligt förutom att hon såg en man bakom träden.
– Han cirkulerade runt platsen och det var som att han låtsas gå när någon kom, men så fort de hade passerat kom han tillbaka igen, säger hon.
I ett första skede reagerade hon inte på mannens beteende, men när avståndet mellan dem minskade insåg hon varför han var där.
– När jag skulle gå förbi såg jag att han stod och runkade. Jag blev jättechockad, vände mig om och ringde mamma och min pojkvän, säger Lina och fortsätter:
– På vägen hem träffade jag en bekant. Han såg att jag grät av rädsla och gjorde mig sällskap.
2022 anmälde cirka 100 personer i Sverige att de blivit utsatta för blottning, enligt Brottsförebyggande rådet. Sedan början av april har polisen i Uppsala fått in åtta ärenden om blottare på olika håll i Uppsala – ovanligt många, menar Jonas Eronen som är poliskommissarie vid Uppsalapolisen.
– Det är ett allvarligt läge. Då och då blir det såna här serier, men vi kan konstatera att det inte brukar vara i den här omfattningen.
Dessutom brukar brotten inte ske så här utspritt över olika platser, utan vara mer koncentrerade till ett och samma geografiska område, enligt Jonas Eronen.
Bland annat har blottare synts i Flogsta, Fyrislund, Hågadalen och Stadsskogen under våren. Det senaste larmet kom igår, på torsdagskvällen – den gången vid Röbospåret i Gamla Uppsala.
Men fortfarande är det oklart för polisen om man jagar en gärningsperson eller flera. Det pågår ett pusselarbete och polisen efterlyser nu tips från allmänheten för att få stopp på brottsvågen. Man tror att mörkertalet är stort och uppmanar personer som blivit utsatta för blottning och inte anmält det att höra av sig till polisen.
Dessutom uppmanar Jonas Eronen personer som blir utsatta att ringa 112.
– Det är ett bekymmer för utredarna att anmälan kommer ofta in lite för sent. Om man ringer 112 direkt istället för 114 14 ökar chansen att träffa på blottaren.
Han påpekar också att man ska komma ihåg platsen – polisen har hundar som kan hitta spår.
– Där gärningsmannen har stått kan man hitta små mängder kroppsvätskor om jag säger så.
Fyra av de åtta ärendena i Uppsala är öppna, och utreds som sexuellt ofredande genom blottning. Polisen är angelägen om att sätta stopp för brotten, säger Jonas Eronen.
– Det här är ett brott som skapar otrygghet i området, och det följer målsäganden i många år att bli utsatt för det här. Det uppfattas som oerhört skrämmande och starkt olustigt, utöver att det är en kränkning.
Jonas Eronen uppmanar även till att fota eller filma gärningsmannen, om man kan göra det på ett säkert sätt.
Det är något Lina ångrar att hon inte gjorde.
– Det bästa jag hade kunnat göra är att ta en bild. Han hade vardagliga kläder på sig. Nu i efter hand tycker jag det är lite konstigt att jag inte reagerade mer på att han stod där så länge, men han höll ju avstånd.
På grund av händelsen har Lina inte besökt åsen igen – att vara ute själv på kvällen är inget hon tycker känns tryggt längre.
– Jag tänker att om någon är kapabel till att göra något sådant är de kapabla till det mesta och jag var rädd för att han skulle följa efter. Det är inte roligt att han går fri, men jag förstår att han är svår att hitta.