Jägare uppmanas att skicka in prover

Jägare i Uppland och flera andra län får gratis analys av cesium-137 i skjutna vildsvin om de skickar in köttprover till Strålsäkerhetsmyndigheten.

Strålskyddsmyndigheten uppmanar jägare att skicka in köttprover från skjutna vildsvin för gratis analys av cesium-137. Län som Uppland, där bilden är tagen, är ett av flera län myndigheten vill ha in prover från.

Strålskyddsmyndigheten uppmanar jägare att skicka in köttprover från skjutna vildsvin för gratis analys av cesium-137. Län som Uppland, där bilden är tagen, är ett av flera län myndigheten vill ha in prover från.

Foto: Jens Flyckt

Uppsala2017-12-09 19:15

Unt har tidigare skrivit om förhöjda halter av cesium-137 i vildsvinskött. Orsaken till halterna är det radioaktiva nedfall som drabbade delar av Sverige efter Tjernobylkatastrofen 1986.

– Det är rimligt att förvänta sig att cesiumhalter som överstiger Livsmedelsverkets försäljningsgränsgränsvärde när vildsvinen etablerar sig i områden med höga nedfall, säger Pål Andersson, utredare på Strålsäkerhetsmynndigheten (SSM).

Vildsvinen sprider sig i Sverige. Men när Tjernobylolyckan inträffade var vildsvinsstammarna i storts ett obefintliga i de områden som drabbades värst av det radioaktiva nedfallet. Därför har cesiumhalterna i svenska vildsvin inte studerats i så stor utsträckning. Men cesiumet som finns i marken sprider sig i vildsvinen i takt med att utbredningen ökar landet.

Strålsäkerhetsmyndigheten vill därför att jägare Södermanland, Uppland, Västmanland, Dalarna, Gävleborg, Västernorrland, Jämtland och Västerbotten skickar in köttprover från skjutna vildsvin för att kunna mäta halterna av cesium-137. Analyserna är gratis förutsatt att Strålsäkerhetsmyndigheten får information om när och var respektive vildsvin sköts.

– Vi vill ha information om var och när djuret skjutits för att kunna studera årstidsvariationer och variationen mellan olika år, mellan områden med olika högt cesiumnedfall och mellan områden med olika markanvändning. Vi vill dessutom veta ålder och kön på grisen för att kunna se skillnader mellan galtar, suggor och kultingar, säger Pål Andersson.

Här finns mer information från SSM om hur jägare kan göra för att skicka in prover av vildsvinskött.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!