"Jag vill inte att bloddroppar spills"

Protesterna efter valet i Iran fortsätter. Med stor oro för vad som kan hända i Iran följer Uppsalabon och exil-Iraniern Maria Masoomi händelseutvecklingen i sitt ursprungsland nästan dygnet runt.

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2009-06-18 10:00
Maria Masoomi kom till Sverige och 1987 från Iran. Hon har familj, släkt och vänner kvar i Iran.
- Jag känner jättestor oro. Jag har händelserna vid revolutionen för 30-år sedan på näthinnan, och av av feghet och och oro ringer jag ofta till Iran för att försäkra mig om att ungdomrna i släkten håller sig utanför, man har mycket att förlora på att protestera, säger Maria Masoomi.
Vis av erfarenheterna från tiden efter revolutionen 1979 vet hon vad som händer med dem som protesterar mot makten.
- Det blir bekymmer för familjer och hela släkter i lång tid framöver. Blir det inte fängelse så stoppas man från att få olika tillstånd, från att starta företag, komma in på universitet, och så vidare, för att man kanske har en kusin som protesterat. När lugnet infinner sig igen kommer regimen att ta reda på exakt på vem som gjorde vad, och de kommer att straffas, säger Maria Masoomi.

Protesterna kommer att lägga sig. Det är hon säker på.
- Jag tror att det här kommer att slås ned. Men kanske blir det en tankeställare, både för den sittande regimen men också för makthavare i andra länder som ser att president Mahmoud Ahmadinejad inte har stöd i hela Iran.
De som nu protesterar mot den sittande presidenten är i huvudsak födda efter revolutionen i slutet av 70-talet.
- De här ungdomarna har tack och lov inte några minnen från den tiden, det gör dem modigare. Hoppas att de inte agerar dumdristigt, jag vill inte att bloddroppar spills, säger Maria Masoomi.

När UNT söker någon Uppsalabo med rötterna i Iran visar det sig att många drar sig för att uttala sig. En stor rädsla finns för repressalier, att man inte får resa in till Iran, eller att släkt i Iran drabbas. "Det finns spioner överallt", säger en person. En som vågar uttala sig är Ali Moulavi, moderat kommunpolitiker i Uppsala.
- Det kan bli ett blodbad, det finns personer med makt i Iran som har mycket att förlora på ett uppror, och som är kapabla att slå ned det med kraft. Det har vi redan sett under de här dagarna i och med att folk dödats, säger han.
Och han ser fler orosmoln på den Iranska himlen.
- Det kan bildas grupperingar i städer och regioner som kan dela upp Iran i flera olika delar, och det oroar mig.
Han tror att ungdomarnas protester inte egentligen är riktat mot resultatet av presidentvalet i sig, utan att valet blev tillfället att gå ut på gator och torg och kräva frihet och demokrati.
- De vill bli hörda i omvärlden. Men tyvärr ser vi att Iran inte är en demokrati när yttrandefriheten inte finns för dem som vill protestera, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!