"Jag ser det som världens chans"

Det är en förmån att få lära känna sina barn när de är små. Daniel Löfving ser bara fördelar med att ta ut en lång pappaledighet.

Daniel Löfving med döttrarna Edith och Alice.

Daniel Löfving med döttrarna Edith och Alice.

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2008-10-15 09:02
Daniel Löfving är 36 år och pappa till Alice, 4 år och Edith, 1,5 år. Han var redan från början motiverad att vara hemma med sina barn. Men hur länge var och en skulle vara hemma var ingenting som han och hans fru Sandra Löfving diskuterade innan barnen föddes. Med Alice var han hemma i ungefär ett år. Och med Edith blir det lika lång tid.
- Nej, det föll sig rätt naturligt. Jag ser det som världens chans som vi män borde utnyttja mer. Man märker hur bra det är för barnen, de tyr sig lika mycket till mig som till min fru, det skulle kännas hemskt om de inte gjorde det, säger Daniel Löfving.

Det är förmiddag när vi kommer hem till familjen, som bor i ett parhus i Sunnersta i Uppsala, med skogen inpå knuten. Daniel har bakat äppelkaka och röjt undan efter frukosten. Alice är hemma från dagis, som hon har plats på några dagar i veckan och leker med sin lillasyster i vardagsrummet.
- När båda är hemma är de rätt självgående. De leker mycket ihop och bråkar sällan, berättar Daniel Löfving.
Både han och hans fru är läkare och kommer, när föräldraledigheten är slut, att ha tagit ut ungefär lika mycket barnledighet.

Det mesta som rör barnen och deras vardag är det han som har koll på nu när hans fru jobbar. Visst finns det dagar som kan vara jobbiga, när ingenting funkar, när både han och barnen sovit dåligt. Men de är få.
- Jag kan inte komma på några negativa saker med att vara hemma. Karriären har inte varit blixtsnabb under de här åren men å andra sidan ska man ju jobba i 30-40 år till, så den hinns nog med. För mig är det viktigt med balans. Jag värdesätter både familjen och jobbet och vill satsa på bägge delar, säger Daniel Löfving.
På dagarna umgås han med andra pappalediga föräldrar. Oftast är de hemma hos varandra och fikar eller äter lunch. En gång i veckan följer han med Alice på simskola och har Edith med sig. Eftersom de här nära till naturen, är han och barnen också mycket ute i skogen.
- Man behöver inte hitta på så avancerade saker för att ha det bra. Vardagssysslor som att städa och laga mat ska ju också hinnas med. Och nu när Alice är lite större kan jag fixa med små egna projekt hemma som man inte hinner med när man jobbar.

Han har enbart mött positiva reaktioner från omgivningen och på jobbet.
- En del kan vara oförstående, inom mitt yrke tycker många att det är viktigt att göra karriär. Men ingen har varit negativ.
Egentligen borde det inte vara något speciellt uppseendeväckande med en pappa som är hemma länge med sina barn, tycker Daniel Löfving. Inte när vi har den här möjligheten i Sverige. Det borde vara självklarhet, säger han.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om