– På jobbet har jag lärt mig hur viktigt det är att kunna uttrycka sig. Framgång på arbetsplatser handlar om kommunikation, säger Iulia Karlsson som arrangerat det hela på sin fritid.
TED talks är en speciell sorts föreläsningar som går ut på att förmedla idéer och som läggs ut gratis på nätet för alla som vill lyssna. Talen ska vara korta och gripa tag i lyssnaren. Till exempel fick Greta Thunbergs tal över en miljon lyssnare.
– Det är inte vanliga föreläsningar. Talaren bör lägga bort sin papperslapp och se det som ett brandtal eller en teatermonolog, säger Iulia Karlsson.
TED talks görs av en ideell organisation i USA och Kanada. Men det finns även en chans för andra.
– Man kan få en licens och göra ett eget TEDx talks, säger Iulia Karlsson.
När hon fick sin licens godkänd blev det bråttom, enligt kontraktet måste talen livestreamas inom 18 dagar.
– Ofta har TED-talarna redan en stor publik men jag har ett stort nätverk av spännande kvinnor med intressanta idéer som jag ville lyfta. Alla jag frågade hoppade på tåget trots kort tid för förberedelser, säger Iulia.
En av dem är Maria Winkvist, produktchef på Kontigo care.
– Läskigt men vilken otrolig möjlighet tänkte jag när jag fick frågan. Jag brinner för hur forskning och innovation kan ge de med beroendesjukdomar nya chanser till god vård, så det var bara att stiga ur sin komfortzon, säger hon.
"From fame to shame" (Från framgång till skam) är titeln på hennes tal. Hon berättar om resan när hon bytte från prestigefylld cancerforskning till att jobba med en digital plattform mot alkoholmissbruk.
– Det finns de som tycker att jag gjort bort mig karriärmässigt. Men för mig är det magiskt att vara delaktigt i att hjälpa människor ur beroende, säger hon.
Kontigos digitala plattform bygger på mätningar av vad personen har druckit, vilket kopplas samman med hur personen mår, vilka känslor den haft, stress, hur sömnen varit och annat som påverkar en beroendesjukdom.
– Förut har behandlaren behövt fråga sin patient hur mycket den druckit. Då är det inte alls säkert att de fått rätt svar. Att uppskatta vad man druckit är inte lätt och förnekelse ingår i sjukdomen.
Hittills används Kontigos plattform av nästan hälften av landets kommuner.
– Skammen kring alkoholism gör forskningen eftersatt. Att vi inte pratar om sjukdomen leder till att patienterna håller tyst och inte kräver någonting av vården. Med mitt tal hoppas jag bidra till att fler vågar prata om sjukdomen och söka vård tidigare. I Sverige växer 400 000 barn upp i familjer med beroenden. Dem ska vi rädda.
Övriga kvinnor som utifrån olika infallsvinklar talar om oräddhet är Hajar Mohammadi, Catrin Ditz, Bodil Frick, Anna Gulliksen, Elizabeth Tornland, Pia Andersson och Lotta Spjut. Genetikforskaren Zorana Kurbalija Novicic berättar om hur hon startade företaget Science Market.
– Jag älskar att kommunicera med barn och besvara deras frågor om vetenskap, säger hon som arrangerar födelsedagskalas med vetenskapliga experiment för barn.
Bland annat lär sig barnen hur mikrovågor fungerar genom att göra popcorn och de tillverkar glass för att förstå hur salt påverkar temperaturen. Det som barnen experimenterar fram får de äta upp.
Zoranas tal hette "Embrace the unknown" (Omfamna det okända). Det handlar om hur hon och familjen gjorde för att lära känna Uppsalabor när de var nyinflyttade från Serbien.