"Jag lever ännu i ett vakuum"

Åter är Eva Lundgren, professor och genusforskare, på kollisionskurs med Uppsala universitet.Enligt Eva Lundgren är hennes rykte som forskare ännu nedsmutsat och universitetet har inte gjort tillräckligt för att ge henne upprättelse.

Foto: Rolf Hamilton/Arkiv

Uppsala2008-05-14 00:01
I november 2006 enades Sveriges universitetslärarförbund, SULF, och Uppsala universitet om ett avtal om hur sociologiprofessorn Eva Lundgren skulle ges upprättelse efter att hon friats i en granskning om misstänkt vetenskaplig ohederlighet. Granskningen och förspelet till densamma rönte mycket stor uppmärksamhet i medierna. Men sedan avtalet om upprättelse skrevs under har ingenting av substans skett, menar Eva Lundgren, och under våren har därför SULF och universitetet fört nya diskussioner.
Enligt Eva Lundgren har hon hamnat i en slags karantän där hon inte får forskningsanslag på grund av att ryktet om hennes forskning lever vidare.

- Jag upplever inte att jag är en fullvärdig akademisk medlem, utan lever i ett vakuumtillstånd. Universitet ska enligt sina regler upprätta min forsknings rykte och jag hoppas nu att de ska tillmötesgå de förslag som vi har lagt, säger Eva Lundgren.
I ett brev till rektor beskriver hon hur hon och kollegerna vid Avdelningen för samhällsvetenskaplig genusforskning utsatts för "hätska utspel från pressen, kraftiga distanserande markeringar från kolleger, påhopp på stan, allvarliga hot (inkluderat mord- och bombhot)".
Lars Magnusson, vicerektor vid Uppsala universitet, har förståelse för att Eva Lundgren upplever att hon hamnat i en utsatt situation.
- Men rykten är inte lätt att göra något åt, det är liksom inte en fråga som vi äger.

Hon har varit utsatt för ett extremt massmedialt tryck och jag kan förstå att hon känt frustration över detta, säger han.
Han delar inte uppfattningen att inget konkret gjorts när det gäller upprättelsearbetet.
- Det stora som Eva Lundgren ville ha var två års möjlighet att komma tillbaks på banan igen genom pengar och tid för forskning. Det har vi bjudit på. Nu ska vi diskutera en del andra saker som kanske kan hjälpa henne, säger Lars Magnusson.
En del av uppgörelsen var att Eva Lundgren och hennes forskaravdelning skulle uppgå i sociologiska institutionen. Så har skett på papper, men inte i praktiken menar Eva Lundgren.
- Vi behöver en stabil daglig arbetsmiljö där vi kan forska tryggt och lugnt, utan att känna oss hotade, säger Eva Lundgren, som i brevet till rektor beskriver att hon inte varit välkommen till sociologen på grund av ett starkt motstånd från institutionen.

Lars Magnusson tycker inte att det här stämmer med verkligheten.
- Eva Lundgrens avdelning ingår redan organisatoriskt i sociologen. Relationerna mellan de här miljöerna finns det olika bilder av, men det finns inget som hindrar en fysisk flytt förutom bristen på lokaler, säger han.
Inom SULF hanteras Eva Lundgrens ärende av den högsta ledningen, som dock är försiktig i sina uttalanden.
- Det här är en lång process och inget som sker över en natt och nu ska vi försöka få det här i hamn, säger Git Claesson Pipping, SULF:s förbundsordförande.
FAKTA/Eva Lundgren
* Efter uttalanden i tv-dokumentären Könskriget ifrågasattes professor Eva Lundgrens forskning i debattartiklar och genom uttalanden i många medier.

* Uppsala universitet och dåvarande rektor Bo Sundquist inledde 2005 en granskning av hennes forskning med anledning av de anklagelserna som riktats mot henne.

* Enligt Eva Lundgren och flera som deltagit i debatten är det inte klarlagt vem som anmält Eva Lundgren och vilka de egentliga anklagelserna var.

* Den granskning som genomförs friar Eva Lundgren från misstankar om vetenskaplig ohederlighet men riktar ändå kritik mot hennes forskning och mot Uppsala universitet.

* I november 2006 sluts ett avtal om hur universitetet ska se till att ge Eva Lundgren omsorgsfull upprättelse, vilket universitetet enligt sitt eget regelverk är skyldigt att göra. Bland annat sägs i avtalet att universitetets förtroende för Eva Lundgren är orubbat.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!