"Jag känner mig nördig på ett bra sätt"

Arkadkabinettens storhetstid är sedan länge över. Men i en källare i Uppsala är det långt ifrån game over. Per Skoglund föredrar de klassiska spelmaskinerna framför dagens moderna TV-spel.

Arkadkabinetten väcker minnen till liv. Som liten hemma i Bollnäs var det otänkbart att Per Skoglund en dag skulle äga en egen maskin. I dag har han 20 ...

Arkadkabinetten väcker minnen till liv. Som liten hemma i Bollnäs var det otänkbart att Per Skoglund en dag skulle äga en egen maskin. I dag har han 20 ...

Foto: Nina Leijonhufvud

Uppsala2012-02-19 18:34

– Jag och några kompisar hade en turnering i Asteroids och Centipede, men vi kom ju inte i närheten av King of Kong-snubbarna ...
Gymnasieläraren Per Skoglund talar arkadspråk samtidigt som han hukar för det låga källartaket. En glödlampa lyser upp arkadkabinetten som står uppradade längs väggarna.
Hans största bekymmer just nu är hur man får in tre maskiner till i det redan trånga utrymmet som han hyr av en bostadsrättsförening.
– Ibland önskar jag att man samlade på frimärken.

Per Skoglund är född 1978, samma årtionde som arkadmaskinerna gjorde stor succé bland tonåringar. Den som hade en femma på fickan kunde spela klassiker som Asteroids, Centipede och Space Invaders. Per Skoglund äger i dag alla tre spelmaskinerna tillsammans med andra spelhistoriska titlar som Afterburner och favoriten Neo Geo som innehåller utbytbara spelkassetter.
Som liten var han helt uppslukad av arkadmaskiner. De fanns på godisbutiken och simhallen hemma i Bollnäs.
– Jag tänkte aldrig att man skulle ha en sådan hemma en dag. Det var en utopi. Man visste ju inte ens var de kom ifrån!
I dag har han ett 20-tal maskiner. Hans favoriter är spelen där man springer och skjuter, eller där man i slutet av varje nivå möter en alien boss. Ibland är det bara färgen och formen på själva kabinettet som tilltalar och som får honom att lägga ut tusenlappar på ett köp från Älvkarleby, USA eller Japan:
– Att hitta, hämta och fixa ett spel är lika stort som att äga det. Det är väl den där samlargenen som gör det.

Utvecklingen har gått framåt men fortfarande är det inget som slår känslan av att stå framför ett arkadkabinett, tycker han.
– Asteroids är egentligen bara vita streck men känslan är total, säger han och pepprar några asteroider med lysande skott från sitt rymdskepp.
Hur nördig känner du dig?
– Jag känner mig nördig på ett bra sätt. Det är ett intresse som kan skänka en slags glädje.

Arkadkabinettens storhetstid tog slut under 1980-talets senare hälft då tonåringarna hellre satt vid hemdatorer och TV-spelskonsoler. Nådastöten kom i början av 1990-talet då det plötsligt krävdes dyra tillstånd för att få en arkadmaskin till den lokala butiken.
– Det är konstigt att arkadmaskiner ligger under samma lagstiftning som enarmade banditer. Man kan ju inte vinna pengar på dem!
Han säger att slutmålet är att hitta ett Star Wars-kabinett från början av 1980-talet.
– Det är estetiskt fint. Hela sidan är Star wars-motiv och den har en speciell ratt som den här, säger han och pekar på legendariska speltillverkaren Ataris logotyp.
Men vissa andra prioriteringar kanske väntar på vägen ...
– Ett Pac-man-kabinett skulle jag kunna ha hemma direkt! Och Super Mario, och ett Donkey Kong ...

FAKTA

Arkadspel
Pong var först ut
Arkadkabinetten hade sin storhetstid under 1970- och 1980-talet. Maskinerna byggde på ett kabinett med inbyggda TV-skärmar, högtalare, knappar och spakar. Oändligt många spel gavs ut. Somliga kabinett var dedikerade, vilket innebar att kabinettets utformning med illustrationer och texter var kopplat till spelet inuti maskinen.
Andra kabinett var mer neutralt utformade för att man skulle kunna byta ut spelkortet inuti. Till en början var spelen svart-vita. Pong var ett av de första och med en enkel handling: två streck som ska kontrollera en vit prick. Kan närmast liknas vid tennis. Spelhandlingen återfanns även på de första tv-spelskonsolerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om