Den tunga arbetsbelastningen inom socialtjänsten i Uppsala kommun har fått verksamheten att gå på knä. Därför har kommunen beslutat att satsa fem miljoner kronor på att förstärka socialtjänstens myndighetsutövning. Pengarna fördelas i ett niopunktsprogram som nämnden tar ställning till på torsdag.
– Det har varit ett sort missnöje och det är dags att vi gör något åt det, säger Mohamad Hassan (FP), andra vice ordförande i socialnämnden.
Programmet innefattar 29 nya arbetstillfällen för tjänster som socialsekreterare, vikarier, trainees och specialisthandläggare. Utöver detta kommer fokus läggas på handledning och utbildning.
– Punkterna är både kort- och långsiktiga och är viktiga på olika sätt. Dock räcker det inte, vi måste fortsätta arbetet med detta, säger socialnämndens ordförande Ilona Szatmari Waldau (V).
Fler anmälningar gällande barn och ungdomar har bidragit till att arbetsmängden blivit för stor för de anställda inom socialtjänsten i Uppsala. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har påtalat brister i huvudsak vad gäller kontakten med socialtjänsten. Det gällde både uppföljning, bedömning och beslut om olika insatser efter vården. Som en av anledningarna bakom detta menar socialförvaltningen att det blivit svårare att rekrytera kompetent och erfaren personal samt lyckas behålla dem över tid.
Fackförbundet Vision menar att de problem som Uppsala kämpar med gäller för hela Sverige och att Uppsalas initiativ verkar lovande. Traineeprogrammet kommer exempelvis underlätta introduktionsfasen för nyutbildade och avlasta en del av ansvaret hos de redan erfarna menar Kristina Folkesson, socialpolitisk strateg på Vision.
– Handlingsplanen låter jättespännande och jag hoppas att fler kommuner tar efter Uppsala, säger hon.