"Jag har fått mitt liv tillbaka"

Sedan Anna Röjmarker började med ett biologiskt läkemedel har hennes reumatism förbättrats markant. Nu kan hon springa en mil utan att få ont i lederna.

Nystart. Anna Röjmarker hade länge så ont i lederna att hon knappt kunde gå. Nu kan hon tack vare en ny biologisk medicin  springa en mil utan svårigheter.

Nystart. Anna Röjmarker hade länge så ont i lederna att hon knappt kunde gå. Nu kan hon tack vare en ny biologisk medicin springa en mil utan svårigheter.

Foto: Isabelle Nee

Uppsala2016-01-04 11:21

– Jag hade länge trott att jag inte kunde röra mig på det sättet, men så slog jag hål på myten. Nu har livet jag saknat kommit tillbaka.

Så beskriver Anna Röjmarker känslan efter att hon för första gången sprang en mil, trots att hon lider av ledsjukdomen Reumatoid artrit.

I dag är det drygt ett år sedan debuten och 45 år gammal har hon sedan dess sprungit både Blodomloppet och Lidingöloppet. Mycket tack vare den biologiska medicinen MabTehra, som hon tagit sedan 2010.

– Jag har nästan inte ont längre. Det kan hända att smärtan kommer under natten, men den försvinner lika snabbt, säger hon.

Ledproblemen började när hon bara var 22 år.

– Jag jobbade som brevbärare och hade fått min första son, Dennis. Då började det plötsligt göra ont i fingrarna. Först trodde jag det var en arbetsskada och kunde inte föreställa mig att det var reumatism.

Smärtan ökade och spred sig. Anna Röjmarker började få svårt att gå och till slut blev situationen ohållbar.

– Jag åkte in och ut på akuten och kunde knappt byta blöjor på min son. Till slut fick jag en remiss till reumatologen.

Tiden efter beskedet minns hon som hemsk.

– Jag menar, 22 år och nybliven mamma! Det kändes som att livet höll på att rasa samman.

Hon fick medicinen Salazopyrin och åt kortison för att minska den inflammatoriska effekten. Men efter att hon hade fött sin andre son, Robin, blev hon sämre på nytt. Medicineringen trappades upp och hon fick Methotrexate - en cellgiftsbehandling. Det hjälpte till viss del och hon kunde börja arbeta igen, först halvtid och sedan 75 procent. Men den stora vändpunkten kom när hon började med MabTehra.

– Behandlingen sker en dag på året. Då är jag är inlagd för att få MabThera intravenöst. Jag tar också fortfarande Methotrexate varje vecka, men det är inte en jättestor dos.

I den lokala reumatikerföreningen där Anna Röjmarker är styrelsemedlem, har hon märkt en skillnad i vilka läkemedel medlemmarna får.

– Inte jättemånga jag pratar med tar biologiska mediciner. Jag tror det prioriteras till yngre patienter som fortfarande är i arbetslivet.

När det gäller Anna Röjmarkers läkemedelskostnader, täcker högkostnadsskyddet det mesta. Men sjukdomen ger andra utgifter.

– Jag jobbar ju inte heltid och sjukpensionen är låg. När jag ligger inne för behandling förlorar jag inkomst och vi reumatiker måste köpa specialskor för våra fötter. Det är dyrt att vara sjuk helt enkelt.

Därför kostar biologiska läkemedel

Ett biologiskt läkemedel är ett preparat vars aktiva substans har producerats ur material av biologiskt ursprung (levande celler eller vävnad). Att läkemedlen är dyra beror främst på att de kräver mycket förarbete i form av forskning och framställning.

Källa: Läkemedelsverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!