Charlotte Skott, näringsliv och omvärld, står det på klisterlappen för besökare som tuggar fram ur kommunhusets dator för incheckning. Hon kommer raskt ned till receptionen på våning fyra. Vi tar hissen till matsalen som har en panoramalik utsikt över Uppsala.
Charlotte Skott rekryterades från Sälen i höstas där hon jobbat i drygt fyra år som utvecklings- och kommunikationschef på Scandinavian Mountains AB, och som vd på destinationsbolaget Destination Sälenfjällen.
– Mitt jobb var att starta upp destinationsbolaget och samtidigt utveckla samarbetet med skidorten Trysil i Norge. Målbilden var att ökar antalet gästnätter både i Sälen och Trysil, säger hon.
Målbilder är viktigt för Charlotte Skott. Det är genom målbilder hon fokuserar och samlar kraft för att nå dit hon vill.
Sedan i november är hon ny näringslivsdirektör i Uppsala kommun, till hösten också vd för Destination Uppsala som sköter stadens besöksnäring.
Hennes målbild för Uppsala är få fler turister att besöka stan och skapa bästa förutsättningar för de företag som vill etablera sig i kommunen och för de som redan finns här.
– Mitt fokus ligger på att klara kommunens mål om 70 000 nya arbetsplatser till år 2050, säger hon.
Charlotte Skotts karriär har gått spikrakt uppåt. Efter några år som kundchef på Krafts Foods och Carlsberg i Stockholm i början av 2000-talet blev hon marknadsansvarig på UNT. Efter det utsågs hon till marknadsstrateg vid Uppsala kommun. En del av tjänsten var som bandygeneral och senare som chef för Varumärke Uppsala. Sedan drog hon vidare till Sälen och det första vd jobbet.
– Jag hade en bra chef en gång som sade till mig att det är viktigt att välja om man vill ta ett uppdrag fullt ut eller bara lagom. Jag har alltid valt fullt ut. Då måste man våga göra nya saker. Det har lärt mig att vara modig, vågar man så kommer man mycket längre, säger hon.
Det är lätt att tro att hon slukat all världens managementlitteratur och gjort en noggrann karriärplanering, men så är det inte. Hon beskriver det själv som att hon sökt de jobb hon gillat och lyckats halka på rätt bananskal.
– Jag har sökt de jobb som intresserat mig och som verkat spännande och fått dom. Men jag har aldrig planerat någon karriär. Jobbet i Sälen var en helt ny möjlighet för mig. Jag hade aldrig startat upp ett bolag tidigare. Jag lärde mig mycket, säger hon.
Charlotte Skott är uppvuxen i Uppsala och har alltid gillat stan så när kommunen annonserade ut tjänsten som näringslivsdirektör såg hon möjligheten att komma hem igen. Hon sökte jobbet, blev samtidig uppmanad att söka, och fick det.
– Kanske alla inte håller med mig men jag skulle säga att jag har det mest spännande arbetet i Uppsala just nu, säger hon.
Fast du har bytt sida från privat till offentligt, från näringslivet till kommunen?
– Ja, jag gillar att vara i mellanlandet, att stå både i det offentliga och i det privata. Det kräver samverkan. Jag tror på att vara nära varandra. Då kan man uppnå bättre resultat, säger hon.
Hon basar i dag över en näringslivsenhet med tio personer och en mindre enhet som är specialiserad på omvärldsanalys där fem personer arbetar. Nu ska hon försöka öppna Uppsala som etableringsort för nya företag och lyfta fram stans fördelar både för företag och för besökare.
– Jag skulle säga att Uppsala är landets mest dynamiska stad. Här finns både traditionella företag och många unga start-ups med rötterna i universitetsvärlden. Vi har 100 000 arbetstillfällen. Hur gör vi för att skapa mer utveckling i det, frågar hon retoriskt och drar hela listan med Uppsalas fördelar, från expansiv region med välutbildad arbetskraft, två stora universitet och stor näringslivsbredd till närheten till både Arlanda och E4.
– Uppsala har ett guldläge i Sverige. Ett tecken på det är att flera större fastighetsbolag har börjat investera i kontors och affärslokaler i stan och att vi får nya förfrågningar från bolag som vill hit, säger hon.
De företag som redan är etablerade i kommunen tycker dock inte att det är lika bra. I Svenskt näringslivs företagsbarometer föll Uppsala 28 placeringar till plats 213 förra året.
Vad tänker då en näringslivschef göra för att förbättra det?
Charlotte Skott anser att Uppsala främst måste bli bättre på bemötande så att företagen får en bra och begriplig information om exempelvis handläggningstiden för bygglov och upphandlingar. Det är komplicerade processer som är svåra att planera för och överblicka.
– En företagare som fått ett dåligt bemötande minns det. Vi har i år faktiskt sett en liten ökning när det gäller företagens bedömning av kommunens bemötande. Det tar vi fasta på, säger Charlotte Skott.
Det finns också andra insatser som hon vill jobba vidare med. En är att snabbt kunna ordna mark och lokaler för bolag som vill etablera sig i kommunen. En annan är att kartlägga vilken sorts arbetskraft företagen vill ha och skräddarsy utbildningar i kommunal regi som svarar upp mot det.
Hur mycket arbetstid det dubbla chefskapet kräver vill Charlotte Skott inte räkna på. Hon säger att hon jobbar så mycket som krävs och försäkrar att det blir tid över för vila.
– Jag ger allt när det behövs. Då kan jag koppla av när jag är ledig, säger hon.
Den lediga tiden tillbringar hon gärna ute i naturen i ett par löparskor, på skidor eller på en mountainbike.
– Jag var nyligen och cyklade ett motionslopp mellan Sälen och Mora, det var på nio mil. Underbart, säger hon.
Tappar du aldrig lusten och energin?
– Jag har naturligtvis bättre och sämre dagar som alla andra. Man det är ganska lite som får mig att tappa lusten, faktiskt. Allt går upp och ner hela tiden. Det måste man vara medveten om. Och vet man vart man är på väg så kommer humöret snabbt tillbaka igen.
När Charlotte Skott får välja en riktigt bra plats i Uppsala så blir det Botaniska trädgården.
– Det är en oas på sommaren. Där finns både den fina trädgården med alla växter och ett bra kafé där man kan koppla av och bara hänga.
På vintern gillar hon alla golfbanor runt Uppsala som spårar upp längdskidspår för stans skidåkare.
Uppsala bästa sida tycker hon är det öppna klimatet och att inte något är omöjligt.
Sämst?
– Jag kan inte peka på något särskilt. Vi har så goda förutsättningar. Det är ju lite långt till havet, men inte mycket att göra åt. Man kanske skulle kunna nyttja Mälarens och Ekolns möjligheter för bad lite bättre, säger Charlotte Skott.