Jag har alltid klätterutrustningen redo i bilen

I tisdags fann polisen ett misstänkt föremål utanför en skola i Uppsala och bombguppen kom till platsen. Det visade sig vara en cache, en plastflaska, ett av de föremål man letar efter om man håller på med geocaching. UNT har träffat personerna bakom den tekniska skattjakten.

Uppsala2014-04-25 10:17

Alla tre håller de i sina mobiler eller GPS:er, Kristoffer Malmström, Johan Agås och Malin Haijlen. Solen skiner över hagarna vid Gränby 4H-gård. 128 meter bort ligger en cache gömd. Letandet går ut på att hitta gömda föremål med hjälp av en GPS. Johan Agås har geocachat i fem år. Han har en applikation på sin mobil som plingar till när det läggs ut nya föremål i hans närområde. Han själv har gömt 83 cacher och hittat runt 2300 stycken. Malin Haijlen har hittat 1000, bara i Uppsala.

– De kan vara fyndigt gömda, jag har alltid klätterutrustningen redo i bilen, säger Johan Agås.

Föremål placeras ut och sedan skriver man vilka koordinater platsen har på hemsidan geocaching.com och därefter är det fritt fram att försöka hitta den.

Intresseföreningen Geocaching Uppsala startades 2010 och har åttio medlemmar. Drygt 70 000 cacher finns utplacerade i Sverige och i Uppsala rör det sig om 1400 stycken. Många av deltagarna är pensionärer eller barnfamiljer.

Vi får veta att det finns flera cacher i området. En av dessa ska vi nu försöka hitta.

När man hittat cachen ska man skriva sitt namn i loggboken på plats och sedan registrerar man att man har hittat den på hemsidan. Själva cacherna kan vara allt i från en matlåda till ett petrör, något som Kristoffer Malmström menar att det rörde sig om under tisdagens händelse. Då polisen inte kunde utesluta att föremålet som återfanns vid en skola var explosivt och bombgruppen tillkallades.

Johan Agås tror att det beror på att cachen var omärkt. Han tror att någon från allmänheten tipsat om ett misstänkt föremål och att polisen då kollat upp det.

– Polisen kan gå in på hemsidan och se koordinater för de utplacerade föremålen, men i tisdags rörde det sig om en ”mysterycach”, menar han.

När man letar efter en mysterycach får man falska koordinater och för att hitta den rätta platsen kan man vara tvungen att lösa ett problem eller följa ledtrådar.

Plötsligt stannar vi.

– Nu får ni försöka titta, ni som är mugglare, säger Johan Agås med ett leende.

Vi får veta att de som är oinvigda i letandet kallas så. Jag får mobilen i handen och börjar leta. På marken, bakom trädet. Jag ser inget som sticker ut. Enligt GPS:en ska jag vara väldigt nära nu. Då ser jag det. Toppen av staketet är avsågat. Jag lyfter på toppen och i det urgröpta hålet hittar jag en liten påse.

Fakta

Om geocaching

Geocaching är en typ av skattjakt, där föremålen man letar efter kallas cacher. Man använder sig av en GPS för att hitta koordinaterna där cacherna finns. När man hittat föremålet som ofta är en låda, ska man skriva i loggboken eller byta ut någon av de saker som finns i cachen.

Aktiviteten kommer från USA där Dave Ullmer år 2000 lade ut en hink med saker och skrev var den fanns på internet.

Ordet är en sammansättning av geo som betyder jord och caching som betyder gömställe.

Under lördagen äger ett Geocachingevent rum i Sävja. Det är ett såkallat CITO-event (”cache in trash out”) som innebär att deltagarna plockar skräp och kanske hittar eller placerar ut en cache.

Källa: gcuppsala.se/geocaching.com

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om