Klockan elva på onsdagsförmiddagen stod Uppsalajournalisten Joakim Medin åter på svensk mark efter en dramatisk vecka i den syriska regimens händer.
– Jag är lättad, var journalistens första ord när han mötte både svensk och utländsk media under en presskonferens i ett överfullt konferensrum på Arlanda på onsdagsförmiddagen.
När UNT får en kort intervju med honom är han trött. Men trots det som inträffat är han samlad och svarar utförligt på frågorna.
– Jag mår ganska bra. När jag satt gripen fokuserade jag mentalt på att hålla ihop tankarna och inte låta saknaden efter friheten ta överhanden. Det tror jag har hjälpt mycket.
Joakim Medin berättar att tiden i de kolsvarta och trånga cellerna i Syrien var tuff. Maten delades ut oregelbundet och mörkret gjorde att han snart tappade grepp om tiden. När han, tillsammans med sin kurdiska kollega och medfånge, efter fyra dagar förflyttades från staden Qamishli där de greps och fördes till Damaskus tvingades han att ta på sig ögonbindel och handbojor. Regimen gav honom dessutom ett falskt namn.
– I Syrien finns det konkurrerande säkerhetsgrenar och regimen ville behålla mig för sig själva. Det skulle dessutom göra det svårare om svensk media begärde ut flygplanspassagerarlistor. Då skulle det bara stå att det flögs en 25-årig spanjor som hette John Bohas, inte Joakim Medin.
Under dagarna i Damaskus fick Joakim Medin bevittna hur flera medfångar blev torterade av vakterna och själv var han rädd att turen snart skulle komma till honom. Att det samtidigt pågick febril aktivitet från syrtisk-kurdiska partiet PYD för att få ut honom var ingenting han visste något om.
– Jag visste ingenting förrän jag var frigiven. När jag flögs till Damaskus trodde jag att jag var bortom räddning.
Varför tror du att de grep dig?
– Jag tror att det var en del av ett större politiskt maktspel i Syrien, där regimen vill ha egen kontroll över journalister. Dessutom tror jag att de ville testa kurdernas styrka och de hade inte väntat sig det här motståndet. Resultatet blev i stället en stor propagandaförlust för regimen.
Den senaste tidens händelser har inte avskräckt Joakim Medin från att åka tillbaka till Syrien. Han fruktar inte för sitt eget liv men känner oro för sin kollega.
– Nu är regimen internationellt förödmjukad i och med att deras första arrestering av en journalist misslyckades totalt. Min kollegas familj är rädda att man kommer skicka en hämndpatrull på honom.