"Jag beklagar verkligen förseningen"

Efter flera års process räknar Uppsala kommun nu med att renoveringen av Katedralskolan ska sätta i gång efter årsskiftet.

Caroline Andersson (S).

Caroline Andersson (S).

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2016-08-25 15:55

Redan 2014 skulle renoveringen av Katedralskolans slitna lokaler ha startat, men processen har fördröjts flera gånger. Inför höstterminen 2015 flyttade runt hälften av skolans 1 250 elever till andra lokaler på Skolgatan i kvarteret Bredablick. Då trodde man att bygget skulle kunna starta i våras.

– Om tidsplanen hade fungerat med upphandlingen ville vi kunna komma in i en tom skola, så att vi kunde börja riva och göra undersökningar direkt, säger Niclas Jacobson, projektledare på Skolfastigheter, det kommunala fastighetsbolag som äger och förvaltar de flesta av kommunens skolor.

Så blev det inte, en av entreprenörerna som deltog i upphandlingen av renoveringen överklagade till förvaltningsrätten. Skolfastigheter fick till slut rätt, men beskedet dröjde till i början av sommaren.

– Det tog tyvärr väldigt lång tid innan vi fick ett svar, så det har dragit ut på processen nästan ett år, säger Niclas Jacobson.

Nu ska entreprenören som vann upphandlingen i sin tur upphandla konsulter och sedan ska bygglovet bli klart. Om allt går enligt plan ska bygget kunna sätta i gång efter årsskiftet och det beräknas vara klart till höstterminsstarten 2019. Då har Katedralskolan varit en delad skola i fyra år.

– Ersättningsskolan på Bredablick är en bra ersättningsskola, så verksamheten fungerar bra. Men jag längtar tills jag får se byggställningar och hantverkare. Jag vill att det ska bli klart, säger Katedralskolans rektor Heléne Lagerquist.

Man har försökt att jobba med att alla eleverna ska känna att de går på Katedralskolan, trots uppdelningen. Den långa renoveringstiden gör att klasser kommer att ta studenten utan att ha haft några lektioner, med undantag för vissa tillvalsämnen, i den gamla skolbyggnaden. De starkaste reaktionerna fick Heléne Lagerquist ändå av dem som skulle börja årskurs två förra hösten.

– De tyckte att det var tråkigast, de insåg att de inte skulle gå tillbaka till skolan på riktigt under gymnasietiden.

Caroline Andersson (S), ordförande i utbildningsnämnden, menar att kommunen inte kunde ha väntat med evakueringen av eleverna, om allt hade gått enligt plan skulle utrymningen av delar av skolan då i stället ha försenat projektet. Men även för henne känns det frustrerande att upphandlingsprocessen med överprövningen dragit ut på tiden.

– Jag beklagar verkligen det för elevernas skull. Det behövs en översyn av lagstiftningen på det här området. Möjligheten att överpröva tilldelningsbeslut är för generös när det gäller större projekt som skolor och hanteringen äter upp vinsterna med en upphandling. Det drabbar både skolan och skattebetalarna när renoveringar och nybyggnationer blir försenade.

Kostnaden för renoveringen är preliminärt satt till 240 miljoner kronor, en mer exakt prislapp kommer att sättas när entreprenören lämnat sin kalkyl.

Renoveringen kommer enligt Skolfastigheter att finansieras genom en hyreshöjning för Katedralskolan, från i dag 10,5 miljoner kronor per år till preliminärt 14,5 miljoner kronor per år. Katedralskolan kommer att kunna öka sitt elevantal efter ombyggnaden, dock oklart med exakt hur många elever, och det kan till viss del kompensera för den ökade hyreskostnaden.

karolina.tolstav@unt.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om