Ja till civilflyg på Ärna

Civilflyg på Ärna är förenligt med miljöbalken, om en rad krav på utsläpp, buller och liknande upprättas. Det menar miljö- och hälsoskyddsnämnden, som därmed går emot sina tjänstemän i frågan.

Uppsala2009-04-29 21:16
Som UNT berättat har miljökontorets tjänstemän i sitt förslag till yttrande över Försvarsmaktens tillståndsansökan om civilflyg på Ärna, inte anser att det finns grund för att medge tillstånd. Som skäl anges bland annat bullerstörningar och påverkan på luft- och klimat.

Inför onsdagens avgörande i nämnden lade ordförande Urban Wästljung (FP) fram ett eget förslag som gick på tvärs med tjänstemännens och som i stället går ut på att ett tillstånd kan beviljas, om det förenas med en rad krav och regleringar. Kraven är dock färre än de tjänstemännen ställt upp i händelse av att länsstyrelsen, som beviljar tillståndet, säger ja.
- Jag tycker det är subtila skillnader, jag har använt 95 procent av tjänstemännens text i mitt förslag, säger Urban Wästljung.

Men ni drar helt olika slutsatser, är inte det en markant skillnad?
- Jag vill inte överdramatisera det här. Med vissa krav så bedömer vi att det är möjligt att bevilja tillstånd enligt miljöbalken.

Vad är det ni vet bättre än tjänstemännen som ni grundar er bedömning på?
- Jag tycker frågan är fel ställd. Men visst, vi har gjort en politisk, annorlunda bedömning. Det är inget att hymla om.

Oppositionen röstade emot Urban Wästljungs förslag, och för tjänstemännens. De fick dessutom stöd av Centerpartiets Karin Hjort. Leo Jager (S), förste vice ordförande, tycker att majoritetens argument är ihåliga.
- Vår nämnd är en myndighet som ska se till att regler och lagar följs. I det perspektivet är utrymmet för partipolitik mycket litet. Vi menar att kontoret gjort en saklig bedömning och dragit en rimlig slutsats. Men det blev klart för mig under vårt möte att det för majoriteten hade varit omöjligt att gå tillbaka till sina partigrupper och ha röstat igenom ett yttrande som säger nej till civilflyg, säger Leo Jager.

Urban Wästljung tycker att den här frågan är annorlunda än de flesta andra som nämnden har att göra med.
- I det här fallet är vi remissinstans, inte främst en myndighet. I annat fall skulle jag tänka mig mycket noga för innan jag gick emot tjänstemännen, de är experter, även om man i princip måste våga det ibland också, säger han.
FAKTA Försvaret ansökte om miljöprövning

Försvarsmakten är i egenskap av markägare och verksamhetsutövare på Ärna den som ansökt till länsstyrelsen om miljöprövning av civil flygverksamhet. Ansökan har gått på remiss bland annat till Uppsala kommun.
När prövningen är klar fattas tillståndsbeslut av miljöprövningsdelegationen, en fristående enhet inom länsstyrelsen. Dess beslut kan överklagas till regeringen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!