Ja till central för färdtjänsten

Det blev både ja och nej till den omdebatterade frågan om gemensam färdtjänst och sjukresor vid gatu- och trafiknämndens sammanträde i Uppsala på torsdagskvällen.

Uppsala2007-12-14 08:17
Nämnden var enig om att återremittera frågan för kompletterande utredning om ekonomiska och andra konsekvenser. Men samtidigt beslöt nämnden att starta upphandlingen av en gemensam beställningscentral - detta för att det är bråttom, eftersom nya EU-regler angående avtalsperioderna längd träder i kraft vid årsskiftet.

Slutligt beslut i frågan beräknas tas vid nämnden sammanträde 31 januari. Planerna att införa en gemensam beställningscentral för färdtjänst och sjukresor i hela Uppsala län har mötts med oro och motstånd från flera av de äldres och funktionshindrades organisationer. I början av 90-talet fanns en beställningscentral för färdtjänst i Uppsala kommun. Den avskaffades efter kritik om krångel och svårigheter att få resorna att fungera. Många befarar nu att problemen ska upprepas. De som förespråkar systemet pekar på att tekniken blivit bättre och säkrare.

I Uppsala län har hittills bara Knivsta kommun sagt ja till reformen. Tanken är att övriga kommuner och landstinget ska ansluta sig i takt med att deras avtal går ut. Men beskedet brådskar. Enligt Upplands Lokaltrafik, som ska sköta upphandlingen av beställningscentral och transporter, måste kommunerna bestämma sig de närmaste veckorna om tidsplanen ska hålla. Siktet är inställt på start i oktober 2008.
Reformen innehåller flera andra förändringar. Färdtjänst och sjukresor ska samordnas och får bland annat samma taxa. Den nya taxan blir, om den införs, kännbar för resenärer i Uppsala kommun som i dag åker korta sträckor färdtjänst - vilket gäller för merparten av de drygt 8000 färdtjänstberättigade - eller långa sjukresor. Båda dessa grupper får höjda taxor, i vissa fall på runt 60 procent. I andra fall blir priserna oförändrade eller lägre. Kritiken från äldre och funktionshindrade handlar om försämrad service, svårigheter att planera resor och vardagsliv, risker för sjuka som inte kan hålla avtalade läkartider och fördyringar för människor som ofta har svag ekonomi. Vissa förslag har däremot välkomnats, bland annat rätten att få ta med ledsagare på sjukresor, införandet av ungdomstaxa och rätt till uppehåll under en och samma resa.

I hela landet är en förändring på väg bland kommuner och landsting i synen på samhällsbetalda resor. I korta drag är målet att kollektivtrafiken ska bli så tillgänglig att betydligt fler äldre, funktionshindrade och sjuka kan resa. Färre ska åka taxi. De som måste resa med bil eller specialfordon ska i högre grad färdas tillsammans. Ofta höjs också avgifterna. Syftet är att sänka samhällets kostnader. Uppsala kommun betalar i dag cirka 52 miljoner kronor per år för färdtjänsten.

ola.lindqvist@unt.se 018-478 13 27
magnus.quennerstedt@unt.se 018-478 14 15

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om