Beslutet innebär att Uppsala kommun nu ingår ett avtal med det privata bolag som vill bygga en arena i Gränby. Enligt avtalet bidrar kommunen med ett villkorat tillskott om 150 miljoner kronor till arenabolaget och förbinder sig även att hyra in sig i arenan för 15 miljoner kronor per år i 25 år.
Beslutet föregicks av en timmes debatt där den rödgröna oppositionen försökte förmå den borgerliga majoriteten att säga nej till arenan. Debatten innan beslutet handlade också om i fall kommunen agerat korrekt rent rättsligt i förhållande till kommunallagen och lagen om offentlig upphandling.
Kommunalrådet Cecilia Forss (M) upprepade på måndagen att samarbetet mellan kommunen och arenabolaget är ett sätt att pröva någonting nytt.
– Det är viktigt att återigen påpeka att det här är ett nytt sätt att arbeta, men att det är noggrant utrett, sa hon.
Men det beskedet dög inte för Socialdemokraternas Lena Hartwig.
– Är det verkligen en kommuns uppgift att testa lagstiftningen? Måste inte en seriös kommun i förväg veta var gränserna går, frågade hon retoriskt.
Även Miljöpartiets kommunalråd Maria Gardfjell var starkt kritisk.
– Både utomstående experter och kommunens egen jurist har sagt att lagligheten är ytterst tveksam. Jag tycker att vi politiker ska följa reglerna och inte vänta och se.
Den enda borgerliga politikern som uttryckte tveksamhet till arenaavtalet var Folkpartiets Eva Edwardsson, jurist vid Uppsala universitet och expert på offentlig upphandling:
– Jag kommer att lägga ned min röst eftersom jag kan se vissa tveksamheter med det här förslaget, sa hon och tillade att hon hoppades på en rättslig prövning.
Även Folkpartiets kommunalråd Mohamad Hassan välkomnade en sådan. Något som sannolikt kommer som ett brev på posten, nu när det finns ett beslut att överklaga.
Parallellt med det politiska beslutet granskar Konkurrensverket om kommunen följer lagen om offentlig upphandling, LOU. Uppsala kommun lämnade på måndagen in sitt svar till verket där det stod att man inte anser sig bryta mot LOU eftersom det är arenabolaget, och inte kommunen, som ska köpa byggtjänster när arenan ska byggas.
– Däremot finns en risk att kommunens stöd till arenabolaget kan anses som ett otillåtet enligt kommunallagen. Men vi gör bedömningen att mer talar för att det är lagligt än olagligt, sa kommunjuristen Mats Sandmark på måndagen.