– Inom fem år kommer operatörerna i västvärlden inte att kunna ta betalt för samtal längre, säger vd Andreas Bernström.
Det har sagts tusentals gånger att Sverige alltid legat i framkant inom it och telekom. Inte desto mindre är det lite märkligt är de två största företagen inom internettelefoni, Skype och Rebtel, båda har svenska rötter. Bolagens affärsidé är egentligen väldigt enkel: När det går utmärkt att prata över internet till väldigt låg kostnad, varför inte låta folk göra det?
Teleoperatörerna världen över var inte alls pigga på idén. De tjänade stora pengar på utlandssamtalen och det väckte mycket ont blod när Skype och Rebtel lockade med gratis eller billig telefoni till i stort sett vilket land som helst. En del operatörer ville förbjuda voip (röstsamtal via nätet) medan andra ville ha extra betalt av kunderna som utnyttjade tjänsterna.
Sedan ett drygt år har Rebtel utvecklat affärsidén. Nu finns appar till både Iphone och Android som gör det möjligt att ringa gratis så länge appen finns i båda de inblandade telefonerna. I dag kommer 35–40 procent av Rebtels nya kunder från apparna.
– Får vi fler människor som ringer varandra via apparna så kommer de också att börja ringa internationellt. När folk ser vad vi tar för våra vanliga utlandssamtal kommer de även att pröva på det. Vår arpu (snittintäkt per användare) kanske går ner lite men antalet användare kommer att öka snabbt, säger vd:n Andreas Bernström som i dag kan räkna in omkring 20 miljoner användare.
Rebtels kundbas finns bland första och andra generationen invandrare i främst USA som vill ringa billigt till sina hemländer. Andra länder som växer snabbt är invandrartäta länder som Storbritannien och Frankrike.
– Vi har nästan inte marknadsfört oss alls i Sverige. 70 procent av vår omsättning kommer från Amerika,
11 procent i Kanada, 8 procent i Storbritannien och mindre än 1 procent i Sverige.
Med bolagsnamnet vill Rebtel förstås skapa bilden av en utmanare, en rebell. Men vad är egentligen rebelliskt med internettelefoni?
– Operatörerna sitter fortfarande med sina fasta priser och det enda trycket från EU gäller roamingen (när abonnenterna använder andra mobiloperatörers nät). Vi köper ibland samtalsminuter från svenska operatörer till USA. Själva lägger de på tusentals procent till sina kunder för ett samtal som egentligen bara är ettor och nollor. Om samtalet kostar 7 öre per minut tar vi 10 öre, medan de tar 6 kronor. Det är väl lite rebelliskt? säger Andreas Bernström.
Den stora rebellen på den här marknaden har av tradition annars varit Tele 2 som en gång startades av Jan Stenbeck. Oavsett vad man tyckte för ett år sedan är det nu gilla läget som gäller, enligt Samuel Skott, ansvarig på Tele 2 Privat.
– Som operatör måste man bestämma sig om man ska omfamna framtiden eller inte. Vi har själva släppt en mobil ip-telefonitjänst som gör att man kan ringa från utlandet och betala som om man vore i Sverige.