IT-professor: "Låt barnen surfa"

Föräldrar och lärare vill ofta begränsa barns användande av mobiltelefoner. IT-professor Jan Gulliksen tycker att vuxna borde uppmuntra lusten att söka information på internet i stället.

Barn med mobiltelefon.

Barn med mobiltelefon.

Foto: Arkivbild: JESSICA GOW / TT

Uppsala2015-07-29 10:26

Under ett regnigt sommarlov lockar kanske mobilsurf mer än utevistelse. Det behöver inte nödvändigtvis vara dåligt. Uppsalabon Jan ­Gulliksen, professor vid Kungliga Tekniska Högskolan och ordförande i Digitaliseringskommissionen, tycker att många är onödigt rädda att låta barn använda smarta mobiltelefoner. Han menar att vuxna kan bidra till att barnen lär sig använda internet på ett medvetet sätt. Det är viktigt att kommunicera om hur man ska bete sig på internet och vilken information som är tillförlitlig.

– När barnen spelar fotboll är föräldrarna engagerade, men hur många följer med på nätet?

LÄS MER: Sömnforskaren om riskerna

Bland annat är det viktigt att som förälder hjälpa barnen att förstå allvaret med nätmobbning.

– Det är inte självklart för yngre barn hur saker uppfattas när man inte ses ansikte mot ansikte.

Jan Gulliksens barn är i dag mellan 15 och 22. När de var små behövdes inga mobilrestriktioner, i stället har han försökt vara en god förebild och stöttat dem i att värdera information. Jan Gulliksen upplever att allt för många ser teknik som något ont.

– IT är en fantastisk källa till kunskap, kommunikation och sociala kontakter. Det borde föräldrar och lärare utnyttja, i stället för att se mobiler som ett disciplinproblem.

Om Sverige ska fortsätta ligga i framkant inom it är det nödvändigt att utveckla den digitala kompetensen. På nätet finns tillgång till färskare information än i böcker, ändå tvingar lärare elever att stänga av sina mobiler.

– Mobilen är ett kraftfullt pedagogiskt redskap. Skolornas datorer håller ofta sämre kvalitet och barnen är i regel mer förtrogna med sina mobiler.

Jan Gulliksen berättar att Sverige ligger på topp fem internationellt när man rankar teknisk tillämpning men har tappat lite de senaste åren. Vi måste bli bättre på att utnyttja den teknik som finns i vardagen, menar han.

– Många barn tappar intresset för teknik och vi har en negativ arbetslöshet inom tekniska yrken. Den trenden kan vi vända genom att bygga digital kompetens tidigt. Inte minst är det en jämställdhetsfråga – kvinnor är klart underrepresenterade på tekniska utbildningar.

Ett problem med att använda barnens privata mobiler i skolan är att det förutsätter att föräldrar köper bra smarta telefoner åt sina barn. Jan Gulliksen menar dock att undervisningen ofta sker i grupp, så att flera kan använda samma mobil.

– Men jag har stor respekt för att alla inte har råd med ny teknik.

Finns det risker med ökat mobilsurfande?

– Det finns risker med allt. Men dem är det redan många som pratar om så jag fokuserar på möjligheterna.

Digitaliserings­kommissionen

Med uppdrag från regeringen ska Digitaliseringskommissionens verka för att det IT-politiska målet – att Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter – uppnås. Uppdraget innefattar omvärldsanalys, identifiering av utvecklingsområden och utredning av hur främjande av digitalisering bör bedrivas. Senast den 31 december 2015 ska resultatet slutredovisas.

Källa: digitaliseringskommissionen.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om