IT kan skrivas in i ny läroplan
It-användandet ska bli en allt större del av skolans vardag och skrivas in i den nya läroplanen. Den förändringen menar Skolverket ska genomföras under nästa år.
Det behövs en plan för att bättre integrera it i det dagliga skolarbetet och digital kompetens ska skrivas in i styrdokumenten för skolan.
- Arbetet med att skriva om läroplanen för grundskolan pågår just nu och vi menar att här ska begreppet digital kompetens tydliggöras för skolväsendet, bland annat med utgångspunkt i EU:s definition av begreppet, säger Peter Karlberg, expert på Skolverket.
- Det gäller att skapa förståelse för digitala medier av alla de slag hos eleverna. Skolan ska förmedla hur man kan använda och bearbeta information från nätet, men också att man ska kunna föra sig där, vilken information man lämnar ifrån sig, hur man kan delta i debatter, kritisk läsning och så vidare.
Det Skolverket strävar efter är att det ska bli mer tydligt vilka förväntningar man kan ha på skolan när det gäller it-baserad kunskapsförmedling. Varje ämne ska få tydliga anvisningar. Utifrån det ska man också formulera en nationell strategi för kompetensutveckling av skolans personal inom it-området.
Dan Åkerlund är lärare och forskare på lärarhögskolan i Karlstad och har bland annat forskat på ungas användande av internet. Han välkomnar denna utveckling av läroplanen.
- Det är en rättvisefråga att alla barn ska ges samma möjligheter att använda sig av it-teknik för att kommunicera. Det är en oerhörd chans för skolan. Alltsedan 1800-talet har eleverna producerat texter enbart för läraren. Nu kan de för första gången kommunicera med flera med sina alster, säger Dan Åkerlund.
Han talar också om att ungas identitet kan förändras i kontakten till nätet. Här kan användaren se samma bild av sig själv som andra användare får av honom eller henne.
Det finns flera skäl till att Dan Åkerlund brinner för att öka användandet av it-teknik i skolan.
- It förändrar inte bara metoden för undervisning, det förändrar också själva förhållningssättet till att lära oss saker. Källkritik blir allt viktigare, till exempel, säger han.
Han menar att det hittills funnits en tröghet bland lärarna att införa it i undervisningen. Många säger sig inte veta hur man exempelvis startar en blogg och det kan vara lite svårt att ta första steget för pedagogen.
- Men nu börjar många vuxna inse att nätet är en plats för kommunikation, så jag tror att denna förändring av metodik i skolan kommer att gå snabbt, säger Dan Åkerlund.
- Häromdagen hörde jag en lärare i Malmö berätta att hon hade låtit eleverna diskutera via MSM. För första gången någonsin deltog varenda en i klassen i diskussionen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!