It-bransch i medvind kan ge nya jobb

Efter en svår tid har det vänt uppåt för it-branschen i länet. Nu tror bedömare på fler anställda under året. Men fortfarande finns många arbetslösa med it-utbildning och kraven vid rekryteringar är högt ställda.

Uppsala2006-06-03 00:00
Efter kraschen i början av 2000-talet har it-sektorn återhämtat sig och blivit mer stabil.
— Det har blivit en mogen bransch som följer konjunkturerna, säger Anne-Marie Fransson, förbundsdirektör Almega it-företagens arbetsgivarorganisation.
I en prognos om var jobben finns förutspår Arbetsmarknadsstyrelsen, Ams, att it är en av de branscher där antalet anställda kommer att öka mest tydligt under året.

Allmän högkonjunktur
Till viss del hänger uppgången samman med den allmänna högkonjunkturen.
— It-företagen har ju andra företag som kunder. Går de bra så ökar också efterfrågan på it-företagens tjänster, säger Stefan Tjärnback, analytiker på länsarbetsnämnden.
Enligt arbetsgivarorganisationen har rekryteringen redan börjat.
— It-branschen är klart på väg uppåt. Företagen rekryterar mer än för ett år sedan, säger Anne-Marie Fransson.
Fackförbundet Sif ser positivt på utvecklingen för it-branschen i länet men väntar fortfarande på att uppgången ska leda till att fler får jobb.
— IT är en av våra framtidsbranscher i Uppland och de företag som finns går bra. Nu hoppas vi bara att de även börjar anställa fler, säger Gunvor Andersson Storck, regionchef Sif Uppland.
En anledning till att it-företagen i länet ännu inte anställt i någon större skala kan vara att branschen har varit inne i en omvandlingsfas.
— Det har varit många uppköp och då är det inte främst nyanställningar man ägnar sig åt, säger Gunvor Andersson Storck.

Ändrade kompetenskrav
Men det räcker inte med att företagen börjar anställa. Kompetenskraven inom branschen ändras snabbt och den som har varit arbetslös en tid riskerar att sitta inne med gamla kunskaper.
— Det finns fortfarande arbetslösa att ta av. En del har varit utan arbete rätt länge och har inte så aktuella kunskaper, säger Stefan Tjärnback på länsarbetsnämnden.
En generell datautbildning på högskolenivå är den säkraste grunden att stå på inför framtiden enligt Ams. Om den uppåtstigande trenden inom it fortsätter räknar Ams med att det blir en viss brist på it-utbildade under nästa år. Företagen kan då få rekryteringsproblem eftersom de främst efterfrågar arbetskraft med spetskompetens.
— Även om det finns en generell tillgång på arbetskraft så kan det vara svårt för arbetsgivarna att få tag i rätt person med rätt sorts specialkunskaper, säger Stefan Tjärnback.

Positiv framtid
Men han ser ändå positivt på framtiden för it i länet.
— Branschen hade en väldigt snabb tillväxt i slutet av 90-talet. Det var en osund uppgång och bubblan sprack. Nu är it på väg tillbaka. Det har ökat i år och förmodligen blir det samma ökningstakt under resten av året.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om