It-bolag anklagas för att inte betala för sig

Företaget IP Only i Uppsala anklagas för att inte betala sina räkningar. Under 2000-talet har man låtit ett 20-tal ärenden gå till tingsrätten. Ytterligare ett antal fall väntar på ett avgörande.- Det är absolut ingen strategi och vi har inga betalningssvårigheter, säger vd Svante Jurnell.

Svante Jurnell, vd, tycker inte att IP Only är krångliga.

Svante Jurnell, vd, tycker inte att IP Only är krångliga.

Foto: Patrik Lundin

Uppsala2008-10-18 09:00
I tidningen Dagens Industri går leverantörer till attack mot det snabbväxande it-bolaget. Fakturor betalas inte, och när man hör av sig hittar bolaget på någon slags ursäkt, och lovar att betala inom kort, uppger en leverantör. Sedan erbjuder IP Only att betala en del av fakturan, hävdas det. Annars väntar fortsatta kontakter med företagets ombud och slutligen tingsrätten. Svante Jurnell säger att det stämmer att IP Only då och då hamnar i tvist med sina leverantörer.
- Ja, det gör vi, och ibland går det så långt som till rätten. Men vi verkar i en intensiv bransch med bredbandsutbyggnad och bryter hela tiden ny mark, både tekniskt och juridiskt.

Han förklarar att IP Only bygger sitt nät från början, gräver upp gator "med egen traktor". Då blir det konflikter, säger han.
- Om man tittar på andra nätägare, som Telia Sonera eller Telenor, har de också en lång lista med tvister bakom sig.
1995 startade Svante Jurnell och Fredrik Jansson bredbandsföretaget Utfors. De sålde företaget 1999 och samma år startade de IP Only. Affärsidén är att erbjuda mycket kraftfulla bredbandsanslutningar till företag.
IP-Only köpte 2002 konkursdrabbade KPN Qwests fibernät i Sverige. Förre ägaren investerade 1,5 miljarder kronor i nätet. IP-Only gjorde ett jätteklipp i spåren av it-kraschen och betalade mindre än en tiondel. I dag, sex år senare, uppskattas marknadsvärdet på IP Only till över en miljard kronor.
Bolaget har vuxit mycket kraftigt. Enligt Svante Jurnell har man de senaste åren vuxit med 60 procent per år och kommer i år att omsätta cirka 400 miljoner kronor. I fjol hade bolaget 113 anställda, nu är man uppe i 170.

På företagets hemsida går han i svaromål mot anklagelserna om att inte betala. Där skriver han att tillväxten i bolaget inneburit en hög belastning och att det uppstår tvister när många nya leverantörer tillkommit på kort tid.
Men UNT:s kartläggning visar att av 22 avslutade tvister vid Uppsala tingsrätt där IP Only varit svarande på en fordran, har 18 avgjorts före 2006 när den kraftiga tillväxten inleddes.
Och Svante Jurnell säger till UNT att den bilden stämmer.
- När vi vuxit har vi också mognat som företag och har erfaret folk på alla poster. Om vi skulle förtjäna en svartmålning är det i så fall i början av verksamheten, säger han.
Men tvisterna fortsätter och kommer att fortsätta även i framtiden, tror han.
- Ja, vi fortsätter att bryta ny mark och det uppstår hela tiden unika situationer. Och om vi tror att vi har rätt är vi inte rädda att framstå som krångliga.
Han bestrider starkt den bild som ges av att företaget medvetet inte betalar för sig.
- Det kommer alltid att uppstå oenigheter om jobb som gjorts eller inte gjorts. Att hålla god min och betala är inte hållbart i längden.
- Men att ha en medveten strategi att krångla håller inte heller. Vi som bolag är beroende av att ha goda kontakter med våra leverantörer.
FAKTA

IP Only är en internet- och teleoperatör som riktar sig till företag med särskilda krav på bandbredd, tillgänglighet och driftsäkerhet. IP-Only, som styrs från sitt huvudkontor i Uppsala, är en av endast fyra operatörer i Sverige som äger sin egen nationella nätinfrastruktur. Övriga tre är Telia Sonera, danska TDC Song och norska Telenor.
Företaget hade i fjol 113 anställda och omsatte 255 miljoner kronor. Vinsten blev 36 miljoner.
Grundarna är fortfarande stora ägare i IP Only men sedan i våras har flera större investerare gått in i bolaget, till exempel Catella och försäkringsbolaget If.

Källa: Företagets hemsida
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om