Isteleskop ska fånga gåtfull partikel

Världens största ”teleskop” står nu klart. Djupt begravd i isen på den geografiska Sydpolen ska den kubikkilometerstora detektorn Ice Cube hjälpa till att kasta nytt ljus över den gåtfulla elementarpartikeln neutrinon.

Uppsala2011-01-16 21:10

– Det första målet med Ice Cube är att mäta neutrinoflöden från objekt utanför solsystemet och på så sätt lära oss mer om dem. Neutriner finns överallt i universum, men det är först med Ice Cube som vi kan hoppas göra astronomiska observationer, säger professor Olga Botner vid Uppsala universitet.

Neutriner är extremt svårfångade. Under en enda sekund beräknas hundra tusen miljarder neutriner obemärkt strömma genom människans kropp. Bara en eller två gånger under en hel livstid stöter någon neutrinon på ett hinder och ger upphov till en reaktion. Den extremt låga sannolikheten för neutrinoreaktioner är en förklaring till att en neutrinodetektor måste vara så stor. I vart och ett av Ice Cubes 86 drygt två kilometer djupa hål finns speciella sensorer, som kan fånga upp det svaga ljus som alstras när partiklar från neutrinoreaktioner färdas genom isen.

Forskare vid Uppsala universitet och Stockholms universitet deltar i det internationella Ice Cube-projektet. Vetenskapsrådet och Wallenbergstiftelsen har bidragit med cirka 75 miljoner av de cirka två miljarder kronor som Ice Cube kostat. Enligt ett pressmeddelande hoppas forskarna att projektet ska öka kunskaperna om källorna till den kosmiska strålningen och universums mörka materia, men också leda till helt oväntade nya observationer.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!