Islandsfallet bjöd på svallvåg

Forsränning är svåra saker. Man behöver inte bara klara av att hålla balansen vid Kvarnfallet och Islandsfallet, utan man måste ju komma i land också.

forsränningen och folk

forsränningen och folk

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2011-04-30 12:33

Videon är inte längre tillgänglig

Efter Islandsbron har en läns spänts upp för att fånga in både flottar och skräp, dykare från Röda Korset patrullerar området och en ramp har byggts från bryggan och ner i vattnet. Där fångar ett team av studenter in studenterna och deras farkoster och drar upp dem på land. Vid rampen står Malin Eriksson, ansvarig för målområdet, och skickar de blöta forsrännarna vidare till ett sekretariat där de prickas av på en lista.
– Vi vill ju inte att de ska komma bort och drunka, säger hon.

Studenterna Lisa Fredriksson och Elin Johannesson har byggt på sin flotte sedan i söndags. Flotten är byggd som en stor tejphållare där de två flottförarna är klädda som två tejprullar. Knappt har de kommit upp ur vattnet och skiljts från sin flotte innan två män med motorsågar tar tag i flotten, sågar itu den och slänger in den i en container. Det måste vara snyggt och prydligt när de lämnar platsen vid dagens slut. Men de två forsrännarna ser förskräckta ut när de ser sin kära farkost sågas i bitar.
– Det där kändes ju inte bra. Den höll ju så bra hela vägen, säger Lisa Fredriksson.

Själva forsränningen tyckte de var roligt, även om det var jobbigt i början.
– Den första sträckan måste man paddla mycket. När vi kom till Kvarnfallet var det lite pirrigt, men det gick bra. Efter det var det bara att köra. Vid Islandsfallet fick vi en svallvåg över oss, säger Elin Johannesson.
– Det var ungefär som att åka Flumride på Liseberg, fyller Lisa Fredriksson i.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!