Iskallt mingel när Linnéåret firades ut

Med jojk, trummor, dans och facklor välkomnades kungaparet till högtidsdagen vid ishotellet i Jukkasjärvi. Det var dags för ett riktigt party, lovade Anders Björck, ordförande för Linnédelegationen.

Teater Slava från Stockholm hälsade kungaparet välkomna till Jukkasjärvi.

Teater Slava från Stockholm hälsade kungaparet välkomna till Jukkasjärvi.

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2007-12-15 22:12
Bland isskulpturerna inne i Ice arena väntade mat och drycker av olika slag. Musik, tal och uppträdanden skulle avlösa varandra.
Här skulle festas i timmar framåt.
Men först ett kungligt välkomnande under bar himmel.
I väntan på kungaparet stod gästerna och småpratade med varandra, spejade upp mot himlen för att spana efter norrskenet som aldrig uppenbarade sig.

Här fanns kineser, ryssar, amerikaner och australiensare. Alla väntade de på kungaparet. Och norrskenet.
- Var är isbaren, undrade plötsligt professorn från Holland och vände sig mot sin brittiska kollega.
Så kom då äntligen kungaparet och kungen själv tog till orda.
- Med sina många aktiviteter har Linnéåret haft en stor betydelse både i Sverige och utomlands. Vi har fått ut enormt mycket av Sverige och svensk forskning ut i värden.
Drottningen berättade om vad hon betraktade som årets höjdpunkter: Kejsarparets besök i Uppsala och Chelsea flower show i London.
Varför Linnéåret skulle avslutas i Jukkasjärvi där Linné aldrig satt sin fot kunde kungen inte svara på.
- Bra fråga, men ett slut ska vara lite spektakulärt, lite exotiskt, sa hans majestät och log.
Efter att kungaparet gjort entré tågad gästerna in i Ice arena, en hangar med isskulpturer, scener, mat- och dryckesbord.

Det sorlas, kramas, hälsas och bugas. Plötsligt tystnar musiken och en lustigkurre utbrister:
- Propp propp i propp propp.
En ny propp och allt är som vanligt igen.
- Det här är otroligt, fantastiskt. Tänk att få vara med här. Jag är så exalterad, säger Klara Edgren som jobbar som bartender vid ishotellet.
Hon bor i Uppsala men kommer ursprungligen från Tierp.
- Det här är livet, en stadig vinter. Det är annat än hemma, plask, säger hon och häller upp ett nytt glas.
För att gästerna inte ska frysa går de klädda i yviga skinncaper. De ser faktiskt ut som en samling fjällämlar i skumrasket.
- Det kanske har sin förklaring, säger någon och berättar om hur Linné en gång i tiden tog hem en fjällämmel till Uppsala.

Bland gästartisterna hittar vi bland annat den världsberömda violinisten Linda Lampenius och Ralf Lundsten, världsberömd tonsättare. Han har komponerat en symfoni till Linnés ära, Symphonia Linnaei.
I vimlet hittar vi fotografen Mattias Klum från Uppsala som tillsammans med Folke Rydén ägnat ett par år till filmen Expedition Linné.
- Det har varit två inspirerande år. Roligt när det började, men det är skönt när det är över, när man får knyta ihop säcken, säger han.
Från Shanghai och det vetenskapliga magasinet Vie Moda kom journalisten D Haiyan. Hon är här för att rapportera från Linnéårets avslutning.
- Det är inte alla kineser som känner till Linné, men många vet i varje fall lite grand om vad han har gjort. Hela året har vi uppmärksammat Linné genom att varje månad publicera en artikel om Linné i vårt magasin, berättar hon.
Dave Karlsson och Kajsa Glemhorn från Uppsala universitet arbetar vanligtvis med insektsinventering på Öland. Nu står de här med varsin drink i handen.
Och ler.
Det är fantastiskt, får vi veta.
Men kallt om fötterna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om