Isen blev till sand

Uppsala kommun har inte råd att spola isar. Skridskoåkning blir det bara om föräldrar ser till att spola i stället. Vad ska vi göra på rasterna när vi inte får åka skridskor, inte kasta snöbollar och måste var utomhus? undrar Lin Walkey och Emilia Broström.

Eleverna Lin Walkey och Emilia Broström på Tiundaskolan brukar åka skridskor både på raster, gymnastiklektioner och efter skolan. I år har kommunen inte råd att spola isen.

Eleverna Lin Walkey och Emilia Broström på Tiundaskolan brukar åka skridskor både på raster, gymnastiklektioner och efter skolan. I år har kommunen inte råd att spola isen.

Foto: Sofia Mårtensson

Uppsala2004-01-03 00:00
Fotbollsplanen på Tiundaskolan förvandlas om vintrarna till en populär träffpunkt för många unga i Luthagen. Men inte i år. Planen förblir grusig och slaskig. Det finns inga pengar meddelar kommunen. En halv miljon kronor sparar kommunen på att inte spola de 32 platser i och omkring Uppsala som många år tidigare blivit skridskobanor.

Upprörda känslor
- Jag flyttade hit förra året och gick till isen nästan varje dag för att träffa människor, säger Lin Walkey som går i sjätte klass på Tiundaskolan.
Hon blev upprörd och besviken när hon strax före jul fick reda på att Uppsala kommun tänker ta ifrån henne vinterns största nöje.
­- Jag läste att kommunen ska göra turistskyltar men de borde satsa på oss först, så att vi som bor här får det bra, innan de lockar hit turister, säger Lin Walkey.

Tvungna vara ute
- Det skulle kosta kommunen 25 000 kronor att spola isen. Det är en liten summa pengar som skulle göra många barn glada, säger klasskamraten Emilia Broström.
Enligt de båda görs ingenting för att de ska vilja vara ute på rasterna. Och det är ett tvång att vara ute.
- Vi kan ju inte bara gå omkring och frysa. Ibland smiter vi in genom fönstrena, men om vi blir upptäckta åker vi ut, berättar Lin Walkey.
Jan-Olof Hasselborn är parkintgejör på Uppsala kommun och ansvarar för isarna. Han tipsar de som vill åka om ishallarna.
­- Ekonomin styr vår verksamhet och i dagsläget finns det inga pengar för att spola isbanor i parker och på skolgårdar.

Slangar att hyra
Några föreningar och föräldragrupper har hört av sig till kommunen och verkat intresserade av att spola isbanor själva. Kommunen delar ut kartor som visar var vatten finns. Men den som vill spola måste bland annat hyra slangar av Uppsala brandförsvar. Och den som spolar är sedan också ansvarig för ordningen på isbanan.
- Det är inte bara att spola. Man måste jämna till allt grus och det måste finnas belysning. Dessutom måste isarna snöröjas och till våren ska planerna återställas. Vi gör inte något av det i dagsläget, säger Jan-Olof Hasselborn vid kommunen.
Så vitt han kan minnas är det första vintern sedan 1960-talet som kommunen inte spolar isar när när det är vinter.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om