Isconova står inför stor prövning

I tio år har forskningsbolaget Isconova i Uppsala kämpat med näsan ovanför vattenytan. Företaget har haft svårt att expandera på det sätt man velat. Men nu tar Isconovas vd Lena Söderström efter ett år på posten det efterlängtade klivet – ut på börsen och den verkliga marknaden.

Lena Söderström, VD för vaccinforskningsföretaget Isconova och  Magnus Sävenhed, produktionschef.

Lena Söderström, VD för vaccinforskningsföretaget Isconova och Magnus Sävenhed, produktionschef.

Foto: Anna-Lena Mattsson

Uppsala2010-10-19 08:59

När Lena Söderström tillträdde som vd 2009 var hennes uppdrag tydligt. Ägarna ville bredda forskningen och förvandla företaget till att bli en viktig partner för vaccintillverkare världen över.
Isconova utvecklar och framställer vaccinsystem och vaccinförstärkare, så kallade adjuvanser, för veterinärmarknaden. Siktet har hela tiden varit inställt på den stora humanmedicinska marknaden. Men det har tagit lång tid att nå dit.
Företaget grundades 1996 av forskare vid SLU, men stod inte på egna ben förrän 2002. Det var då som SLU Holding släppte företaget ur inkubatorn och bedömde att det var redo för riskkapitalmarknaden.

Börsnotering hägrade men det skulle dröja åtta år innan planerna kunde förverkligas och då med Lena Söderström vid styret. Förra veckan meddelades att företaget är på väg att noteras. Beräknad första handelsdag för aktier i Isconova på First North är satt till den 10 november.
– Vi genomförde en Fas 1-studie 2009 med mycket positiva resultat. Det är det som är orsaken till strategiförändringen. Vi ska nu ta oss an den humanmedicinska marknaden, säger Lena Söderström.
För att lyckas med det behövs fler studier, och det kostar pengar – massor av pengar. Om lanseringen på First North går som väntat kommer det att omedelbart inbringa 80 miljoner kronor till företaget. När Isconova förra året lade om strategin med siktet inställt på börsnotering och humanmedicinska studier var det i senaste laget.
– Isconova har stor kommersiell potential och vi har ett jättebra team för att nå tillväxt och bättre lönsamhet. Det här borde ha gjorts för länge sedan, säger Lena Söderström.

Att det finns ett intresse för Isconovas produkter visar bland annat ett nyligen ingått samarbete med det ryska veterinärmedicinska företaget Narvac för att ta fram ett nytt rabiesvaccin för hundar och katter.
Rabiesvacciner har funnits länge, men de är inte särskilt effektiva. Mellan fem och tio procent av vaccinationerna biter inte. Isconovas patent Matrix förstärker vaccinets effekt.
– I Sverige är rabies ett litet problem. Vi vaccinerar bara våra husdjur om vi ska resa utomlands med dem. Men i Europa vaccineras mellan 50 och 80 procent av alla hundar. 50 000 barn dör i rabies varje år, säger Lena Söderström.
Adjuvansen som Isconova framställer i Uppsala kommer från trädet Quillaja Saponaria Molina, eller ”såpträd” som växer i bland annat Sydamerika. Isconova har en egen odling i Chile.
Finns det verkligen ett behov av adjuvanser även för vacciner för människor?
– Absolut. Ett problem för vaccinföretagen är att vaccinerna som framställs i dag ibland passerar genom kroppen utan att immunförsvaret reagerar. Det problemet har blivit större i takt med att utvecklingen av vacciner blivit bättre och produkterna är renare. Därför har behovet av adjuvanser ökat.
 018-478 13 19

Isconova växer

Grundades 1996 av forskare vid SLU i Uppsala. Bolaget omorganiserades 2001 och lämnade kuvösen hos SLU 2002. I dag har företaget 30 anställda och ett antal nyckelpersoner har rekryterats det senaste året. I november noteras företaget på First North.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!